Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Учредиха Български алианс на лекари

Учредителна декларация на Български алианс на лекари за възстановяване на нормалния живот в България и практикуване на медицина, основана на науката. 

Ние, група български лекари от различни специалности в медицината и управлението на здравеопазването, водени от познанията си и професионалната си квалификация, позоваващи се на опита си в лечението и управлението на болестни състояния, причинени от инфекциозни агенти, както и на познанията си в управлението на здравни системи и кризи, декларираме:

Обединяваме колективните си усилия за връщане към нормалния живот в страната ни, без ограничения на всички здравни, икономически и социални активности. Ние апелираме за завръщане към практикуването на медицина по начина, преподаван ни във висшия курс на обучение по медицина, заложен в личния етичен кодекс на всеки добросъвестен лекар и практикуван от столетия. Ние вярваме в основния принцип при практикуването на медицина, който съществува от хилядолетия, винаги е бил и следва да остане валиден дори и в условия на кризи и епидемии: Първо НЕ вреди! Primum non nocere!

Планомерно и целенасочено насажданият страх у населението на България през последните осем месеца е в противоречие с теорията, принципите, правилата и етичните норми в медицинската наука. Приоритет и крайна цел на лекарската практика и на здравеопазването като система е физическото и психическо здраве на населението и на всеки отделен човек. Ние апелираме управлението на епидемията от Ковид-19 незабавно да се завърне към балансиран подход, почиващ на научна основа и доказателства, както и към стандартите в нашата професия и добрата медицинска практика, които сега са нарушени.

Отказваме да приемем силово и ненаучно налаганата "нова нормалност", за която се правят опити да бъде приложена в грижата за здравето на хората. Този термин е лишен от смисъл и съдържание. Той не почива на наука и практика, няма формулирана теоретична и практическа рамка, параметри, цели и инструменти. Няма нито едно научно обосновано изследване, което да налага промяна в медицинската практика не само в национален, но и в глобален мащаб. 

Най-остро и незаслужено лошо е положението в образованието, където прилаганите мерки видимо водят до компрометиране на учебния процес и социално отчуждаване на децата. Това неминуемо ще доведе до негативен ефект върху поколението и ще има тежки и дълготрайни последици за цялото общество. Принудителното налагане на лицеви маски, особено върху непълнолетни деца, чрез сила и санкции и без безспорни научни доказателства за техния позитивен ефект в управлението на пандемии е злоупотреба с власт.

Медийното преекспониране и едностранното и неточно представяне на статистическите данни, във връзка с разпространението на вируса САРС-Ков 2, насажда страх и всява паника сред населението. Те оказват сериозен негативен ефект в развитието на обществените процеси и доверието към институциите, определени да се справят с кризата.
Не е ясно колко теста и на колко човека са направени, кои от носителите на вируса са реално болни и колко от тях се нуждаят от хоспитализация. Няма работеща координация между различните звена, специалисти и структури в здравната система. Това води до недоверие към лекарската професия и до ненужна конфронтация между колеги лекари. Търсенето на доброволци в различни лечебни заведения, са резултат от лоша политика в здравеопазването, отсъствие на координация, планиране и решения основани на доказателства. Дългогодишната липса на управленски умения, корупцията и лобизмът в здравната система я доведоха до блокиране. На път сме да станем свидетели на колапс по обективни причини, защото поради управленски хаос няма кой да работи. Колегите ни бяха жертвани в неудачни политически решения. Има пари, болници и болни хора с реални заболявания и нужда от помощ, но няма компетентно лидерство. В системата на здравеопазването има и ще има лекари и медицински специалисти с емпатия, и човечност, само ако има кой да я управлява по коренно различен начин от досега наблюдавания.
За постигане на нормализацията в обществото и живота следва да обърнем особено внимание на връзките на здравната система с останалите сектори и да обединим усилия в услуга на истината и човечността.

Алинасът ни не е неправителствена организация, а упражняване на правата ни, дадени ни по Конституция с цел защита на обществения интерес. Сдружението ни на лекарите сподвижници призовава всички желаещи професионалисти, юристи, икономисти, журналисти и общественици да се обединени от вътрешното си убеждение, че с нашия професионализъм можем да допринесем за нормализиране на изкуствено напрегнатата обществена обстановка и като цяло на живота в България.

Д-р Георги Тодоров
Д-р Атанас Мангъров
Д-р Антония Първанова
Д-р Стоян Алексов
Д-р Хелия Божилова
Д-р Владимир Николов
Д-р Трифон Вълков
Д-р Атанас Константинов
и съмишленици

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Димитър · преди 6 дни
  Благодаря за вашата инициатива
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Станислав Милушев · преди 10 месеца
  Да докажат професионализма и съпричастността си в реални условия, на предна линия!Болниците имат нужда от помощ.В действие,а не на приказки да покажат кое как трябва да бъде.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Димитър · преди 10 месеца
  Браво най после да има адекватно решение
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ХРИСТИНА ХРИСТОВА · преди 10 месеца
  МЕРКИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ НАЙ-ВЕЧЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ И СТУДЕНТИТЕ.ТЕЗИ КОИТО ГИ СТРАХ ОТ КОРОНА ВИРУСА ДА НОСЯТ МАСКИ ТАКА ТЕ ЩЕ СЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ЗАРАЗАТА.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Живка Парванова · преди 10 месеца
  Кой е виновен? Всички вие, които предизвиквате РАЗНОБОЙ и обърквате хората! Къде бяхте до сега, вместо да се обедините с колегите си, да се приемат едни общи мерки, за да се създаде една сигурност, че въпреки всичко все пак мерките, които се взимат са правилни.Точно такива ,,професионалисти,, като вас, бивши евродепутати, уронвали афторитета на страната си, вие с действията си предизвиквате хаос!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  доц. МаДуров пуезиде · преди 10 месеца
  Моля ви кажете ми, че това е базик ако не е и тези не ги осъдят и не им отнемат праавата ние си заслужаваме съдбата. Хора ще умират заради тези плазмодий
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Елена · преди 10 месеца
  Най-после! Подкрепям ви!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Георги · преди 10 месеца
  Свобода или Смърт !
  Знаме и девиз ви трябва.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Елена Ушева · преди 10 месеца
  Мерките да се премахнат !!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 10 месеца
  h*t*s://worlddoctorsalliance.com/?fbclid=IwAR0mLuc7_gTwqdGrLUxq626YtV1c1zUu6EjYnA54-wQEwwLFsCSpyG3ejV4#site-nav
 • Публикуването на коментара е спряно.
  йордан николов · преди 10 месеца
  Подкрепям, алеанса на Лекарите в България!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Моравин · преди 10 месеца
  Последователи на Херострат в условията на пандемия. Липса на научна база. Свръхего. Липса на емпатия. Липса на осмислен клиничен опит. Реклама на всяка цена. Политически дивиденти. Нищо позитивно и градивно!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Velichka Todorold · преди 10 месеца
  НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ БЪЛГАРСКИ АЛИАНС НА ЛЕКАРИТЕ. ЖЕЛАЯ ИМ СЪВЪРШЕНО ЗДРАВЕ И УСПЕХ!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Temy · преди 10 месеца
  Достойни!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Подкрепям инициатива · преди 10 месеца
  Подкрепям инициативата на лекарите!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Идиотизма В България · преди 10 месеца
  Мерките трябва да останат същите като изключенията трябва да са само учебни занятия в много намален състав (който може да си гледа детето от вкъщи докато то е на онлайн обучение(или има баба/дядо които могат да го гледат), и вдигнат глобите на заведения и ресторанти (в това число и новите дневни нощни клубове), които не спазват мерките за дистанциране и дезинфекция (като глобите започват от 100,000лв). Разбирам, че въпросните предприятия не искат да затварят, за да не умрат децата им от глад, и това е най-добрата алтернатива в момента.

  Вместо да се вкарват *****ски мерки които управляващите сметнат за добре, да се допитат до истинските доктори които са на първа линия в борбата с КОВИД. Имам приятелка мед. сестра която плаче всяка вечер защото не иска да се връща на работа в болницата, заради това което се случва там. Като лекарите ни и учителите ни се разболеят от КОВИД и няма кой да лекува болните какво ще правим? Като нямат учител при който децата да идат да учат, отново... какво ще правим? Хубаво тия индивиди искат премахване на мерките, колко от тях са на първа линия в борбата с короната в градовете където има най-много спешни случаи? Защо вместо да мрънкат по медиите не ходят да помагат на колегите си които буквално набират доброволци (в някои болници)?

  Защо трябва да се слушат желанията на масата хора които нямат базови познания по биология и да се премахнат мерките, а не на докторите които в момента се борят с въпросната болест (и са с всичкия си). Ако случаите станат прекалено много? Ако следващия е някой ваш роднина и се случи така, че почине от тази болест, след като вие сте протестирали да махнат мерките... как бихте се почувствали? Да останете без баба/дядо или сирак заради това, че не можете да ходите да се напивате по баровете? Дали тогава ще мислите за това как сте протестирали или ще направите каквото ви е най-драго и ще започнете да плюете държавата, че не е успяла да ви опази родата... Всеки е много голям тежкар докато не се случи на негов гръб... Изкарайте си главите от задните части и започнете да мислите, прочетете някоя друга книга, най-вече такива които ще ви светнат повече за това как работи един вирус и какво всъщност ви пази от него.

  Достатъчно писах... Макар най-вероятно без причина, защото особено хората към което е адресирано това не обичат да четат...
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Сиси · преди 10 месеца
   Дааа, има голям *****изъм в България и започва именно от вас.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Сиси · преди 10 месеца
   Дааа, има голям *****изъм в България и започва именно от вас.
   • Публикуването на коментара е спряно.
    ИВБ · преди 10 месеца
    И още нещо, нека се приеме това с гласуване от народа, за или против мерките срещу КОВИД-19... всеки гласувал "ПРОТИВ" тях, той, родителите му и децата му да нямат право да постъпват в здравно заведение и да искат помощ ако някой е болен от короната Че доста неверници и мрънкачи като се разболяха смениха на друга песен като седяха с дни в болница... И само заемат места по клиниките и линейки, вместо тази сила да е съсредоточена върху хората с повече акъл...
    • Публикуването на коментара е спряно.
     Ирина · преди 10 месеца
     Само една вметка .. докато т.нар. неврници и мрънкачи плащат здравни осигуровки и данъци на тази държава, няма как някой умник (с акъл ?!???) в интернет пространството да пропагандира да не ползват болнична помощ при необходимост. Мнението за мерките по повод Короната е част от правото на глас и мнение на всеки от нас. Правата произтичат от задълженията. Работя, плащам данъци, осигуровки, скъп ток, транспорт, бензин и живея тук в това общество и държава = имам право да мрънкам, да изисквам, да имам мнение и съответно Да, да ползвам медицинска помощ за корона и за всякакви други заболявания. Задължения и права.
     • Публикуването на коментара е спряно.
      Иван · преди 10 месеца
      Браво Ирина - много точно написано. Защото лягаме и ставаме с тази корона, а за другите болести забравихме. Защо не се направи предаване за онкоотделенията или хемодиализите, както проф. д-р Николай Младенов каза - разкриването на едно ковид отделение смъква с 20% капацитета на препълнените с други пациенти отделения
     • Публикуването на коментара е спряно.
      ИВБ · преди 10 месеца
      Ирина... имате право, но защо парите на всички ние които се пазим трябва да отиват за това да лекуват вас след като не вярвате във вирус и не спазвате мерки, като започнете да умирате там или някой от близките ви ще е късно, идеята ми е да се замислите, преди да е прекалено късно. Карат ви да носите една маска докато сте в един магазин и ви затвориха малко дискотечките и вече оревахте света. Може на вас да ви се размине и да го изкарате леко, но родителите ви? Родителите на някой друг който можете да заразите изключително лесно? Разбирам мерките да играеха голяма роля в живота ви, но е просто една обикновена маска, която трябва да слагате за 10-20 минути докато пазарувате или сте в градския транспорт... И вие се противите, защо? Защо рискувате живота на хората, за да сте "против системата" какво ви пречи? Така ли не разбрахте, че политиката не играе роля тук до такава степен и не се бунтувате нито срещу Бойко, нито срещу Мутафчийски като не носите маска... а срещу собственото си здраве, срещу здравето на близките си и на сънародниците си..

      Ако всеки размишлява като вас "аз няма да нося маска и няма да спазвам ограниченията, щото ще ме лекуват ако се разболея от корона" разбирате ли, че няма да има достатъчно болнични легла по болниците да поемат всички които ще се разболеят? Няма да има и доктори които да се грижат за вас, защото ще има прекалено много болни за количеството доктори с което разполагаме. Ако от утре ви дойде акъла и започнете да спазвате мерките, но все пак детето ви или майка ви се разболеят... и не могат да им обърнат нужното внимание в болница и си отидат, защото болницата е била препълнена от болни за които е нямало нужното количество медицински персонал... Тогава, със сълзи над гроба им може и да се сетите "Онзи човек в интернет май беше прав!" или ако сте от типичните българи, ще кажете "Бойко не можа да ги опази, само дето въвеждаха тия безполезни мерки" ... без да се сетите, че вие сте били от хората които са били против тях, защото няма да ви е изгодно да си го мислите тогава това... Дори да не се случи на вас, може да се случи на стотици, дори хиляди други хора, същото нещо... това означава ли, че не трябва да направите минимално допринасяне към каузата да сме здрави по-дълго за да не се препълват болниците... след като всички ние можем да носим маски и да пазим вас и вашето семейство от нас самите, вие защо не можете да направите същото в замяна? На това беше изграден аргумента ми за това да нямате право да ползвате медицинска помощ, за да има място за всички нас които въпреки това, че спазваме ограниченията, сме се разболяли... Или обяснено по друг начин, вместо да ви пишат глоба, да ви съставят акт по лична карта, който да ви вкарва в системите на МЗ и болниците, да не ви оказват спешна помощ ако имате положителен тест за Ковид, поради простата причина, че вие не сте допринесли с нищо да си запазите здравето...
      • Публикуването на коментара е спряно.
       Тодоров · преди 10 месеца
       Много глупава позиция, защото маската не пази отнищо, доказано е с над 10 проучвания на континента, после не може да ми слагат маска, защото аз не съм болен и не заразявам никого. Носителите без симптомно не заразяват никого! Вашата примиренческа позиция да изпълнявам нещо щото друг , който знае по - малко от мен е казал нещо зашото има власт е основа на всиките ни беди тук.
       • Публикуването на коментара е спряно.
        ИВБ · преди 10 месеца
        Тодоров... Наистина ли казахте тази тъпотия "Някой който разбира по-малко от мен" ? Марш за доброволец да помагаш тогава, като си великия доктор, ходи, може и ваксина да измислиш... знае ли човек.. може да забогатееш.. че да вземеш с тия пари да си купиш един учебник по биология и да спреш с измислиците... маската не пазила 10 проучвания, 10 проучвания от кварталните майстори за сирене ? Айде стига... Властта няма нищо общо тук, имате неизживяно детство и обичате да се бунтувате срещу държавата само щото ни преебават от към заплати и всичко... Точно за това властта не трябваше да се меси, а да се поддържа строго професионално само от лекарска гледна точка. Една тъпа маска ви карат да носите 10-20 минути с цел да опазите живота на друг... И не искате да го правите щото ? Ъм? Щото ей така.. на пук на властта ... мале мале... до къде стигнахме, цяла Европа с маски, бай Ганьо под най-леките мерки за да работят дискотечките на мафията и не иска и една маска да сложи... Именно дупките в смислените

        И да отговоря на въпроса по-горе, няма статистика по новините за другите болести като Рак, главно защото не са заразни, не трябва да се повдига до всеобщото внимание точно заради това, защото там няма смисъл от мерки, нямаме какво да направим за да ги опазим. На кутиите за цигарите които причиняват рак все пак има предупреждение какво ще стане ако ги пушите тия цигари... Разбирам, че много хора са със слаба психика и не искат да чуват лоши новини, в такива случаи мога да кажа само ЖАЛКО, това е света в който се налага да живеем сега, колкото и да се противите, дори да свалят всичките мерки, вируса няма да си отиде, няма да спрат да казват и колко смъртни случаи има по новините... едва когато един от тези смъртни случаи е ваш близък ще разберете защо е било всичко това... И тогва ще псувате държавата, че мерките не са били достатъчно, докато до преди месец сте псували същата тая държава, че се е опитвала да ви опази... Овце... до крак, каквото ви кажат жълтите медии, ходите и го правите, не ви пречат маските, пречи ви собственото ви ЕГО... жалък, загубен народ, мамка му....
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Идиотизма В България · преди 10 месеца
    Сиси... и без това сте решили да обиждате, поне се обосновете (все пак не сме на 10 годинки )... Защо да започва от мен? Защо сте на мнение, че не съм прав? Имате ли някаква гледна точка по въпроса или сте просто от заблудените които без никакви знания "са прави защото те така казват" Извинявай миличка, но света не работи така. Задал съм доста въпроси, вместо да обиждате на сляпо, да си направим един дебат. Докажете, че не съм прав, можете да започнете с това какво от написаното по-горе е грешно и да продължите с въпросите които съм задал.

    Имам известни съмнения, че ще го направите, заради пълна липса на каквито и да е знания... Но времето ще покаже, може и да ме изненадате...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Идиотизма Съсипа Бъл · преди 10 месеца
  Мерките трябва да останат същите като изключенията трябва да са само учебни занятия в много намален състав (който може да си гледа детето от вкъщи докато то е на онлайн обучение(или има баба/дядо които могат да го гледат), и вдигнат глобите на заведения и ресторанти (в това число и новите дневни нощни клубове), които не спазват мерките за дистанциране и дезинфекция (като глобите започват от 100,000лв). Разбирам, че въпросните предприятия не искат да затварят, за да не умрат децата им от глад, и това е най-добрата алтернатива в момента.

  Вместо да се вкарват *****ски мерки които управляващите сметнат за добре, да се допитат до истинските доктори които са на първа линия в борбата с КОВИД. Имам приятелка мед. сестра която плаче всяка вечер защото не иска да се връща на работа в болницата, заради това което се случва там. Като лекарите ни и учителите ни се разболеят от КОВИД и няма кой да лекува болните какво ще правим? Като нямат учител при който децата да идат да учат, отново... какво ще правим? Хубаво тия индивиди искат премахване на мерките, колко от тях са на първа линия в борбата с короната в градовете където има най-много спешни случаи? Защо вместо да мрънкат по медиите не ходят да помагат на колегите си които буквално набират доброволци (в някои болници)?

  Защо трябва да се слушат желанията на масата хора които нямат базови познания по биология и да се премахнат мерките, а не на докторите които в момента се борят с въпросната болест (и са с всичкия си). Ако случаите станат прекалено много? Ако следващия е някой ваш роднина и се случи така, че почине от тази болест, след като вие сте протестирали да махнат мерките... как бихте се почувствали? Да останете без баба/дядо или сирак заради това, че не можете да ходите да се напивате по баровете? Дали тогава ще мислите за това как сте протестирали или ще направите каквото ви е най-драго и ще започнете да плюете държавата, че не е успяла да ви опази родата... Всеки е много голям тежкар докато не се случи на негов гръб... Изкарайте си главите от задните части и започнете да мислите, прочетете някоя друга книга, най-вече такива които ще ви светнат повече за това как работи един вирус и какво всъщност ви пази от него.

  Достатъчно писах... Макар най-вероятно без причина, защото особено хората към което е адресирано това не обичат да четат...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Болен! · преди 10 месеца
  Колко от вас са боледували от КОВИД19, ама както трябва? Бог ще им прощава на тия отрепки, заради които ще загинат толкова много хора!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Дарина Кирова · преди 10 месеца
  Мерките трябва да се премахнат. Обективно хората с диспансерни заболявания, не могат да се лекуват пълноценно и да поддържат ремисии на заболяванията си. Освен това няма методика за издаване на продължаващо лечение с Протоколи. Не само аз ,много хора се страхуват да влизат по пътеки за да им направят необходими изследвания . Без стационар, изследване в УМБАЛ св+Иван Рилски" ,се бави повече от месец. Друг фактор, за който лично исках Решение от Министъра на МЗ - хората ,които имат затруднения с дишането, по различни причини. Тъй наречените шлемове, са пълна пародия , а маските затрудняват дишането Отговор не получих. Тоест ,никой не отговаря за това, че някой може да направи ново заболяване от носене на маската и то с летален изход.Друг фактор, нарушиха правата ни за пътуване в България и чужбина, особено, ако се полза обществен транспорт , прибавете и нарочните фалити и липса на образование - сигурно има и още причини за да искам премахване на мерките . Всеки сам ще реши колко да се предпазва
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Врачана Ангелова · преди 10 месеца
  Подкрепям и гласувам за премахване мерките и тези лекари които ,подеха тази инициатива,да се произнасят за реда и спокойствието на българите .
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up