Понеделник, Декември 06, 2021
Follow Us
Учредиха Български алианс на лекари

Учредителна декларация на Български алианс на лекари за възстановяване на нормалния живот в България и практикуване на медицина, основана на науката. 

Ние, група български лекари от различни специалности в медицината и управлението на здравеопазването, водени от познанията си и професионалната си квалификация, позоваващи се на опита си в лечението и управлението на болестни състояния, причинени от инфекциозни агенти, както и на познанията си в управлението на здравни системи и кризи, декларираме:

Обединяваме колективните си усилия за връщане към нормалния живот в страната ни, без ограничения на всички здравни, икономически и социални активности. Ние апелираме за завръщане към практикуването на медицина по начина, преподаван ни във висшия курс на обучение по медицина, заложен в личния етичен кодекс на всеки добросъвестен лекар и практикуван от столетия. Ние вярваме в основния принцип при практикуването на медицина, който съществува от хилядолетия, винаги е бил и следва да остане валиден дори и в условия на кризи и епидемии: Първо НЕ вреди! Primum non nocere!

Планомерно и целенасочено насажданият страх у населението на България през последните осем месеца е в противоречие с теорията, принципите, правилата и етичните норми в медицинската наука. Приоритет и крайна цел на лекарската практика и на здравеопазването като система е физическото и психическо здраве на населението и на всеки отделен човек. Ние апелираме управлението на епидемията от Ковид-19 незабавно да се завърне към балансиран подход, почиващ на научна основа и доказателства, както и към стандартите в нашата професия и добрата медицинска практика, които сега са нарушени.

Отказваме да приемем силово и ненаучно налаганата "нова нормалност", за която се правят опити да бъде приложена в грижата за здравето на хората. Този термин е лишен от смисъл и съдържание. Той не почива на наука и практика, няма формулирана теоретична и практическа рамка, параметри, цели и инструменти. Няма нито едно научно обосновано изследване, което да налага промяна в медицинската практика не само в национален, но и в глобален мащаб. 

Най-остро и незаслужено лошо е положението в образованието, където прилаганите мерки видимо водят до компрометиране на учебния процес и социално отчуждаване на децата. Това неминуемо ще доведе до негативен ефект върху поколението и ще има тежки и дълготрайни последици за цялото общество. Принудителното налагане на лицеви маски, особено върху непълнолетни деца, чрез сила и санкции и без безспорни научни доказателства за техния позитивен ефект в управлението на пандемии е злоупотреба с власт.

Медийното преекспониране и едностранното и неточно представяне на статистическите данни, във връзка с разпространението на вируса САРС-Ков 2, насажда страх и всява паника сред населението. Те оказват сериозен негативен ефект в развитието на обществените процеси и доверието към институциите, определени да се справят с кризата.
Не е ясно колко теста и на колко човека са направени, кои от носителите на вируса са реално болни и колко от тях се нуждаят от хоспитализация. Няма работеща координация между различните звена, специалисти и структури в здравната система. Това води до недоверие към лекарската професия и до ненужна конфронтация между колеги лекари. Търсенето на доброволци в различни лечебни заведения, са резултат от лоша политика в здравеопазването, отсъствие на координация, планиране и решения основани на доказателства. Дългогодишната липса на управленски умения, корупцията и лобизмът в здравната система я доведоха до блокиране. На път сме да станем свидетели на колапс по обективни причини, защото поради управленски хаос няма кой да работи. Колегите ни бяха жертвани в неудачни политически решения. Има пари, болници и болни хора с реални заболявания и нужда от помощ, но няма компетентно лидерство. В системата на здравеопазването има и ще има лекари и медицински специалисти с емпатия, и човечност, само ако има кой да я управлява по коренно различен начин от досега наблюдавания.
За постигане на нормализацията в обществото и живота следва да обърнем особено внимание на връзките на здравната система с останалите сектори и да обединим усилия в услуга на истината и човечността.

Алинасът ни не е неправителствена организация, а упражняване на правата ни, дадени ни по Конституция с цел защита на обществения интерес. Сдружението ни на лекарите сподвижници призовава всички желаещи професионалисти, юристи, икономисти, журналисти и общественици да се обединени от вътрешното си убеждение, че с нашия професионализъм можем да допринесем за нормализиране на изкуствено напрегнатата обществена обстановка и като цяло на живота в България.

Д-р Георги Тодоров
Д-р Атанас Мангъров
Д-р Антония Първанова
Д-р Стоян Алексов
Д-р Хелия Божилова
Д-р Владимир Николов
Д-р Трифон Вълков
Д-р Атанас Константинов
и съмишленици

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Божие чедо · преди 1 дни
  Чета и не мога да повярвам!Как може да"вярвате" на хора, като Коперник и Галилей!
  Нали земята е плоска! Това може би е следващото,в което трябва да повярваме след полезното действие на"ваксините"!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Геновева · преди 1 дни
  Браво! Продължавайте да се бори те и да информирате хората!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Филип Такев · преди 2 дни
  Добра,даже прекрасна инициатива,нормалните хора са ваши сподвижници и ви подкрепят,бъдете по активни и изнасяйте повече научни факти и доказателства до които ние не можем да достигнем
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Николай Иванов · преди 2 дни
  Най сетне и лекарите да кажат че има нещо гнило в цялата тая работа.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Пламен · преди 2 дни
  Благодаря ви.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Преброяване на олиго · преди 2 дни
  Леле майко, тук сте се събрали от тъпунгер нагоре, това е новина от преди повече от година и този "алианс" отдавна е в нвбитието :))))))
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Стефан · преди 2 дни
  Най-после нещо разумно. От все сърце желая успех!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Константин Дичев · преди 2 дни
  Най после! Надявам се всички честни специалисти да се включат в инициативата и Истината, Науката и човечността да победят измамата, измамата и лъжата в този съдбоносен са човечеството момент. Подкрепям с цялото си сърце, с цялата си мисъл и с цялата си воля гласа на разума и човечността в името на които сте се обединили. Всичко каквото мога да направя за каузата ще сторя.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Цвети · преди 2 дни
  Поздравления ! В цяла Европа в момента лекари, юристи, политици, журналисти и много влиятелни личности, както и в Европейския парламент , много депутати, се надигат срещу своеволията на определени лобистки кръгове, свързани с големите фармацефтични компании и задкулисни политически кръгове , водени единствено и само от финансовия си “просперитет”! Затова би било хубаво, ако обедините силите си с тях и си помагате взаимно ! Тогава не се съмнявам в пълния ви Успех ! На добър час , бъдете живи и здрави ! УСПЕХИ !
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Николова · преди 3 дни
  За цяла година, откакто е учреден въпросния алианс, нищо не чува за дейността му. А вие се скъсахте да ги бравосвате! ???
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Лозана Кръстева · преди 3 дни
  Работя в чужбина. На всеки 48часа трябва да имам негативен резултат от тест. Не знам до кога ще издържа финансово. А се говори,че ще спират тестването,за да ни принудят да се ваксинираме! Позравления за инициативата на тези съвестни и неподкупни лекари! Изцяло Ви подкрепям! Успех !
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Донка Бабачева · преди 3 дни
  Браво, крайно време е лекарите да кажат истината, да поемат кормилото за здравето и живота на хората.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ирина · преди 3 дни
  Защо закъсняхте толкова?! Хората имат нужда от вас. Подкрепям каузата ви. Успех!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ирина · преди 3 дни
  Защо закъсняхте толкова?! Хората имат нужда от вас.Подкрепям каузата ви. Успех!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Росица Каркальова · преди 3 дни
  Браво! Най-накрая нещо по-здравомислещо и обнадеждаващо! Бъдете здрави и благословени! С вас сме! Успех!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Валентина · преди 3 дни
  Браво! Успех! Така правят истинските БЪЛГАРИ - не падат на колене!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Илияна · преди 3 дни
  Вие сте светъл лъч и надежда за всеки мислещ човек
  Смелост, твърди позиции и успех в тази борбаНарода е с вас
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Емилия · преди 3 дни
  Всички вие сте за затвора! Подвеждате населението на цяла една държава! Вместо да обясните на хората защо трябва да се ваксинирате, вие говорите как живота трябва да се нормализира. Ще се нормализира когато масово всички се ваксинират и разпространението на вируса се ограничи.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Вал · преди 1 дни
   А вие сложихте ли си 4ти бистър? Какво чакате? Време ви е...
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Мечето · преди 2 дни
   Като си толкоз убедена що поне не прочете съдържанието на ваксината. МНЗ ги публикува. Ама то, който го мързи да мисли само си говори та да има шум
  • Публикуването на коментара е спряно.
   М.Пенчева · преди 2 дни
   Г-жо,аз съм ваксинирана и от втората игла съм непрекъснато с тежки заболявания за които само бях учила. Вие от кои сте?
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Светлана · преди 2 дни
   Това госпожо, Не са ваксини, а Експериментални течности...а вие госпожо, не сте човек с права, а опитна мишка!!!!!!!До тък с нелепото ви и егоцентрично и тъпо изказване !!!!
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Таня · преди 3 дни
   Ваксина е това, което се поставя еднократно или на дълъг период се реваксинира.
   Щом трябва да се ваксинира с трета, четвърта, пета …дози, това не е ваксина, а Терапия!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Емилия · преди 3 дни
  Всички вие сте за затвора! Подвеждате населението на цяла една държава! Вместо да обясните на хората защо трябва да се ваксинирате, вие говорите как живота трябва да се нормализира. Ще се нормализира когато масово всички се ваксинират и разпространението на вируса се ограничи.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Кинка Рачева · преди 3 дни
  Успех в благородното Ви начинание! Подкрепяме Ви и Ви благодарим! С Вас сме!
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Вмилия · преди 3 дни
   Всички вие сте за затвора! Подвеждате населението на цяла една държава! Вместо да обясните на хората защо трябва да се ваксинирате, вие говорите как живота трябва да се нормализира. Ще се нормализира когато масово всички се ваксинират и разпространението на вируса се ограничи.
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Любен · преди 1 дни
    Никой не те упреква, че си ваксинирана това си е твое желание затова и ти нямаш право да упрекваш защото вашето наподобява на фашизъм
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Вярващ в науката · преди 2 дни
    Колко пъти ще напишете тази глупост? Или сте последовател на Гьобелс, който твърдеше, че една лъжа повторена 100 пъти става истина? Да ви напомня ли как свършиха хората като него?
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Цветомир Дангуров · преди 3 дни
    Хубаво е да се поинтересувате и информирате ,хората който са създали новия метод за ваксинация казват ,че е противопоказно да се ваксинира човек в епидемия защото вируса мутира точно в този човек и се досетете какво следва ,информирайте се ,спрете да гледате телевизия
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up