Вторник, Април 13, 2021
Последвайте ни
НСЧБ към здравния министър: Ние просто искаме разрешение да лекуваме болните си, защото животът е с предимство пред всичко друго

От НСЧБ  са категорични, че частните болници са готови да поемат риска и да продължат да се грижат за всички пациенти, търсещи медицинска помощ - както тези с COVID-19, така и тези с всяко друго заболяване, изискващо лечение.

„Ние сме учени да помагаме на всеки, който има нужда, и не можем да делим хората в зависимост от болестта“, завяват още от НСЧБ. Оттам допълват, че не подценяват коронавирусната инфекция, но като професионалисти знаят добре, че ако се спрат наблюдението, контролът и лечението на болните, особено на тези с тежки хронични заболявания, последиците за болните - трайна инвалидизация и смърт, ще са несравнимо по-тежки в сравнение с тези от COVID-19.

„Знаем, че има повишен риск за заразяване на пациентите с хронични заболявания, но сме убедени, че този риск е оправдан. Имаме достатъчно знания и опит за да се справим със ситуацията и да приложим всички необходими мерки за недопускане на вътреболнични епидемични взривове“, уверяват от сдружението. „Считаме, че не са налице предпоставките за налагане на такава крайна мярка, от която могат да пострадат твърде много хора“, допълват оттам.

От НСЧБ са категорични, че исканията им не са претекст за получаване на финансова изгода.

„Напротив – ситуация, в която получаваме 85% от планираната заработка без да работим, е далеч по изгодна от комерсиална гледна точка“, отбелязват те.

Ето и пълният текст на декларацията:

До проф. д-р Костадин Ангелов

Министър на здравеопазването

 

До министър председател

на република България

г-н Бойко Борисов

 

До председателя на

ПК по здравеопазване

В Народното събрание

Д-р Даниела Даридкова

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

На

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ

 

Кризата с Ковид-19 засегна почти всички аспекти на нашия живот, като безспорно една от най-засегнатите сфери е тази на общественото здравеопазване. Както никоя друга професия, тази на лекарите, сестрите и останалия медицински персонал ги поставя пред най-висока степен на риск от заразяване и риск да предадат заразата на своите близки и приятели. Но именно съзнаването, че работиш с такава степен на риск за благото на други, прави тази професия най-велика.

Поемаме риска и сме готови да продължим да се грижим за всички пациенти, търсещи медицинска помощ, както тези с Ковид, така и тези с всяко друго заболяване, изискващо лечение. Ние сме учени да помагаме на всеки, който има нужда и не можем да делим хората в зависимост от болестта.

В този смисъл, ние с голямо учудване и неразбиране научихме за заповедта на здравния министър за спиране на плановия прием и плановите операции заради нарасналия брой сънародници с положителен PCR тест. Ни най-малко не подценяваме Ковид-19, но като професионалисти знаем добре, че ако се спре наблюдението, контрола и лечението на болните, особено на тези с тежки хронични заболявания, последиците изразяващи се в трайна инвалидизация и смърт ще са несравнимо по-тежки в сравнение с тези от Ковид-19.

Знаем, че има повишен риск за заразяване на пациентите с хронични заболявания, но сме убедени, че този риск е оправдан. Имаме достатъчно знания и опит за да се справим със ситуацията и да приложим всички необходими мерки за недопускане на вътреболнични епидемични взривове.

Предлагаме на министъра на здравеопазването да отмени наложената забрана за планов прием и планови операции. Считаме, че не са налице предпоставките за налагане на такава крайна мярка, от която могат да пострадат твърде много хора. Считаме за допустимо спиране на плановата дейност и дори на цялата дейност на лечебното заведение, ако е налице епидемичен взрив на вътреболнично заразяване, за времето до ликвидиране на огнището. Във всички останали случаи обаче лечебните заведения трябва да бъдат оставени отворени за пациентите. В ситуация на безпрецедентна криза те се нуждаят повече от всякога от безпрепятствен достъп до своите лекари, сестри, акушерки и друг медицински персонал.

Изрично искаме да подчертаем, че тези наши искания не са претекст за получаване на финансова изгода. Напротив – ситуация, в която получаваме 85% от планираната заработка без да работим е далеч по изгодна от комерсиална гледна точка.

Ние просто искаме разрешение да лекуваме болните си, защото животът е с предимство пред всичко друго.

30.10.2020

София

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up