Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Доц. Калпачки: Три са ключовите симптоми, зад които с огромна вероятност се крие инсулт

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Очаква се годишният брой на инсултите в страните от Европейския съюз да се увеличи от 613 148 през 2015 г. на 819 771 през 2035 г. От друга страна, подобрената преживяемост след инсулт ще доведе до значително увеличение на броя на хората, живеещи с инсулт като хронично състояние. Голяма роля за това изиграва тромболизата, като метод за лечение на исхемичен инсулт. По повод световния ден за борба с инсулта разговаряме с доц. д-р Росен Калпачки, дм невролог Началник на Клиника по нервни болести УМБАЛ "Света Анна" - София.

 

Доц. Калпачки, 

УМБАЛ Св Анна е водещото лечебно заведение по прилагане на метода тромболиза при лечение на исхeмичен инсулт. Въпреки че все повече болници го прилагат, не малък остава броят на тези, в които той е неприложим. Кое  е специфичното (трудното) при него и какви рискове крие?

Проблемите са два и донякъде са свързани един с друг. Първият засяга самата болница: необходимо е да се създаде такава организация на работа, при която от момента на влизането на пациента в болницата предварително обученият екип да го прегледа, разпита, изследва, диагностицира като подходящ за лечение и да започне лечението в рамките на около един час. Един час, в който най-малкото трябва да се осъществи скенер на мозъка, да се получат изследвания, да се проведат редица манипулации. И всичко това да е възможно във всеки един момент от денонощието, седем дни в седмицата и 365 дни в годината. И това не се прави от един лекар и една сестра, а от екип!

Вторият проблем е свързан с това, че пациентът, при който може да се приложи съвременното лечение на инсулта, трябва да пристигне в болницата най-много до третия час от началото на оплакванията, а това става рядко. Тук идва етап на разпознаване - инсултът не боли и в повечето случаи се разпознава от близките и околните хора, т.е. те трябва да могат да разпознаят симптомите, да знаят, че проблема е спешен и да дойде етапа на транспортиране. Транспортиране с всички възможни средства, веднага и до място, където може да му се помогне. Службите за Бърза помощ реагират вече много адекватно, но те не могат да бъдат навсякъде, а и не е необходимо - в повечето случаи пациентът може да се транспортира със собствен транспорт. И от нашия, и от световния опит мога да кажа, че нещата са свързани - колкото повече хора пристигат навреме в болниците, толкова повече ще се усъвършенстват лекарите, организацията, всичко.

След всичко това идват особеностите и опасностите при прилагането на това лечение, но това са медицински проблеми и с гордост мога да кажа, че българските невролози в голямата си част са подготвени за тях.

Ако имате представа при колко пациенти е приложен този метод през изминалата година в УМБАЛ Света Анна, при колко от тях успешно и какви са резултатите – намалява се болничния престой, увеличава ли се делът на пациентите, които се възстановяват напълно?

Разбира се, че имам представа, ние в екипа всяка седмица, всеки месец правим анализ за всеки случай, въпреки че за нас съвременното лечение вече буквално е ежедневие - над 350 са тромболизираните болни в нашата болница през 2019 година - всяка трета от тромболизите в цялата страна. Огромният плюс на това лечение е именно процентът излекувани и подобрени болни. Знаете, че инсултът е най-честият причинител на смърт в България, че голяма част от преживелите инсулт остават тежки инвалиди за цял живот. Е, когато се проведе съвременно лечение, повече от половината пациенти си тръгват от Клиниката на крака! Това оправдава всички усилия, и лично мои, и на целия ми страхотен екип, които полагаме вече четвърта поредна година. И за които, слава Богу, сме забелязани и оценени в Европа!

Известно е, че при инсулт е от изключително значение кога ще започне лечението. Оказва ли влияние пандемията на достъпа до медицинска помощ, забавят ли се хоспитализациите при пациенти с инсулт?

Категорично наблюдаваме такъв ефект: пандемията доведе до забавяне на идването на пациентите навреме и те обикновено идват късно и много утежнени. Което не помага за добрия изход, разбира се.

Има ли симптоми или състояния, които предупреждават за вероятно предстоящ  инсулт? При какви симптоми пациент трябва да посети невролог, за да избегне усложнения?

Благодаря за въпроса, мисля че това е най-важното, което трябва да кажа. Три са ключовите симптоми, зад които с огромна вероятност се крие инсулт. На първо място те са внезапни, остри, не случайно на повечето езици инсултът носи името “УДАР”. Симптомите са: изкривяване на лицето, слабост в някой от крайниците и промяна в говора - ако забележите внезапната поява на поне един от тях у някой около вас, то този човек почти сигурно получава инсулт. Не се колебайте, а го транспортирайте до най-близкото неврологично отделение. Няма нужда от преглед нито от личен лекар, нито от невролог - неговият лекар е приемащият в Спешното отделение.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up