Неделя, Септември 26, 2021
Последвайте ни
150хил. лекари в Испания протестират

Лекарите в Испания започнаха обща стачка в разгара на втората вълна на COVID пандемията, съобщават световните информационни агенции. Според euroweklynews.com медиците предприемат тази стъпка в знак на протест срещу потъпкването на правата им в сектора и призовават за качествено здравеопазване.

 

Според вестник „El Mundo“, това е първата обща стачка на лекари в Испания от 25 години насам, а в нея участват над 150 000 медици.

Причини за стачката са  високата несигурност на работното място и рязкото влошаване на системата на обществено здраве.

Безсрочната стачка е свикана от Изпълнителния комитет на Държавната конфедерация на медицинските съюзи (CESM) и ще се провежда в последния вторник на всеки месец - с изключение на официален празник, ако има такова съвпадение - до получаването на задоволителен отговор от администрацията.

Протестите на лекарите са предизвикани и от факта, че тези дни бе одобрен Закон за Кралския указ 29/2020, който позволява, наред с други неща, управителните органи на лечебните заведения – здравните бордове, да наемат по изключение медицински персонал от страни извън ЕС или да назначава сестри на мястото на лекари.

Според CESM този закон поставя „кръпка на катастрофалната политика за управление на човешките ресурси, която е провеждана досега от различните администрации и застрашава както качеството на грижите на Националната здравна система в ущърб на пациентите, така и условията на труд за професионалистите“ .

Синдикатите са поискали среща с министъра на здравеопазването Салвадор Ила като знак за добра воля и желание за диалог. Синдикалистите уверяват, че еднодневните стачки са организирани по начин, който да се „отразява възможно kdx-малко на предоставянето на здравни грижи на пациентите“.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up