Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Д-р Д. Петров: Спирането на плановите дейности в болниците е грешка

Бившият управител на НЗОК д-р Димитър Петров коментира пред БНР, ковид кризата е състоянието на здравната система.
„Най-вероятно няма да разберем причините за оставката на началника на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, но това, което се направи няколко дена по-рано от министерство на здравеопазването - да се изиска всички болници да разкрият Covid отделения породи голямо напрежение“. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК:

„Скоро ще стане ясно какво ще произтече от тази заповед на министъра на здравеопазването. В една онкология може да се разкрие такова отделение, но само за онкоболни, които са дали положителен резултат и те да се лекуват за двете заболявания. Но  в такива болници да се приемат всякакви болни с коронавирус е абсурд.“
По думите на д-р Петров вторият момент е, че в специализираните очни и ортопедични болници няма как да се разкрият такива отделения – там няма такива специалисти.
„Имаме общо над 50 хиляди легла, но въпросът е как те са обезпечени със специалисти. Това с Covid отделенията може да стане само в многопрофилните болници, но и тук проблемът идва с недостига на сестрите и лекарите".
"В София трябва да се определят няколко болници с Covid отделения, където имат опит в лечението на коронавируса – останалите могат да помагат с персонал, който да се командирова към тези определени болници", посочи още д-р Петров.
„Очевидно няма да стане само в „Пирогов“ да се лекуват болните, трябва да има отделения в големите многопрофилни болници, включително частните, могат от областните санаториални специализирани болници да се включат – но те да се обезпечат финансово и кадрово".
Д-р Петров посочи също, че болници, които нямат профила да лекуват Covid-19, стават уязвими, ако се случи нещо с пациент с коронавирус и близките могат да съдят болницата за некомпетентност.
"А и как НЗОК ще финансира тези болници, които нямат пътеки за коронавирус?".
Петров обърна внимание, че това, което в момента се дава, са жълти стотинки за това лечение и това финансиране не трябва да минава само през НЗОК. Ако това е пандемия, трябва да започне да се финансира директно от държавата“, заяви още д-р Димитър Петров.
По думите на д-р Петров в помощ на лечението на коронавируса трябва да се включват само стажант-лекари.
Петров се обяви против спирането на плановата дейност на болниците.
"Болниците не са развъдник на коронавирус, за да се спира лечението на останалите пациенти".
Още по темата в звуковия файл.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up