Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
МБАЛ „Централ Хоспитал“: Само с добри приказки и хули на антиваксърите, медицинският персонал много скоро ще напусне болниците

В отворено писмо до институциите ръководството и пероналът на МБАЛ Централ Хоспитал поставя въпроси, касаещи организацията на работа и лечението на пациенти в с COVID-19. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към вас с конкретни въпроси във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в държавата и в областта. Те са следните:
1. Кога ще бъдат затворени дискотеки, барове и всички увеселителни заведения и публични места, където има струпване на голям брой хора в Пловдивска област и е невъзможно да се спазва физическа дистанция между посетителите?
2. В началото на пандемията беше оповестено, че държавата е закупила 200 респиратора. Как са разпределени и къде?

Равнопоставени ли частните и държавните болници при разпределението на респиратори от държавата? Имаме информация, че на държавната / бившата Окръжна/ болница в Пазарджик са предоставени 4 респиратора, единият от които мобилен, при положение че там разкритите COVID-легла са по-малко от нашите. Ние не сме получили нито един. Не можем и да купим, поради липса в търговската мрежа.
3. Какво реално може да се очаква от държавата, областния управител и НЗОК, при положение че частните болници нито лекуват по-зле от държавните, нито изискванията към тях са по-малки?


4. Кога ще бъде доставен „Ремдисивир“ за нуждите на интензивните легла в МБАЛ „Централ Хоспитал“? Един флакон струва 800 л., за лечението на един пациент се изразходват 8000 лв., а НЗОК заплаща 600 лв. по клинична пътека. Няма наличен в аптечната мрежа, за да го подсигурим на нуждаещите се пациенти.
5. През август и септември бяха извършени проверки на всички надлимитни дейности за 2015, 2016 и 2017 г. Кога ще бъдат заплатени тези средства, при положение че те са извършени реално и по всички изисквания на НЗОК.
Очакваме да ги получим сега, когато болниците изнемогват, а НЗОК разполага с този резерв, за да се използва целево за стимулиране на персонала, който работи с COVID-болни. В противен случай ще стане невъзможно осигуряването на медицински екипи за лечението на тези болни. Само с добри приказки и хули на антиваксърите медицинският персонал много скоро ще напусне болниците, а тогава и да получим средствата, ще бъде твърде късно.

Очакваме отговори от ангажираните в битката с коронавируса институции.
Благодаря!

26 октомври 2020 г С уважение:
Пловдив д-р Надежда Крумова, управител

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up