Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни
Д-р Маджаров: Когато някой се изказва като лекар, трябва да използва само базирани на доказателства данни

Задачата на лекарите да предотвратят това да има политика с COVID. Когато дават ясни послания, такива, които са базирани на доказателства. Всеки човек има право на предположение и на мнение. Но когато се изказва като лекар, трябва да използва само базирани на доказателства данни. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV снощи.

 

Той припомни, че лекарят, който за първи път забелязва, че вирусът е различен, беше категоричен, че става въпрос за нещо, което досега не сме виждали. „От този момент досега цялата световна медицинска общност се опитва да отговори на въпроса – какво е това всъщност и какво ни очаква и какви са последствията за всеки отделен човек, а и за света като цяло. Ако ние отговорим максимално бързо на тези въпроси, и то през доказателства, през проучвания, през изследвания и наука, бихме помогнали на обществата да избегнат политиката в този момент“, уточни д-р Маджаров.

„Лекарят е лекар и когато говори пред своя пациент или пред обществото, той трябва да използва само доказани неща. Защото във вековете медицината постоянно е откривала нови неща, постоянни колеги лекари и в миналото, и в бъдещето са имали предположения. Обаче когато предполагаш нещо, ти го подлагаш на изследване. Например, казваме сега – седя си аз и се чудя какво се случва с пациентите, които са преболедували COVID. Някои колеги вече започнаха вместо само да предполагат, да проучват. Правят изследвания на дихателния капацитет на такива пациенти сега и такива изследвания в тази група ще направят след 3, 6 месеца, една година и по този начин ще получим резултати“, каза още д-р Иван Маджаров.

Той коментира и две от особено вредните в момента лекарски изказвания - „Няма никакъв смисъл от тези маски, освен психологически” и „Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало”.„Маски се използват в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичната промишленост, в медицината, в хирургията, навсякъде, където трябва да осигурим минимализиране на разпространение на това, което носим ние в себе си. Всеки трябва да даде своя принос към обществото за намаляване на разпространението на вируса. Коронавирусът не само, че се оказа, че е опасен, а е опасен понякога дори за дипломите на някои. Защото някои хора си заложиха дипломите, че той няма да съществува юли месец в целия свят. Практически се оказа, че съществува. Не само, че съществува, а все повече хора загиват за съжаление. Ако тези твърдения на някои са верни, защо тогава ставаме свидетели на смъртта на цяло семейство колеги? Нима досега се е случвало? Случвало се е само при катастрофа, но не и от заболяване!“, категоричен беше председателят на БЛС.

По отношение на недостига на кадри д-р Маджаров заяви, че в БЛС вече има данни за това, че общопрактикуващи лекари няма с кой да се заместват. „Единият е болен, този, който го замества е контактен. Имаме данни за това, че в отделенията, които работят с COVID болни, практически колегите – и сестри, и лекари са на прага на своите усилия. За да можем да мотивираме хората да работят, държавата наистина трябва да започне да взима нестандартни решения. За да бъдат заменени, трябва да има възможност да бъде осигурено финансирането и заплащането на тези екипи, които ще влязат“, каза още д-р Маджаров.

По думите му е абсурдно да се твърди, че някой може да си измисли пациент с COVID при положение, че има ясни симптоми, доказателства с PCR и ясно разписан алгоритъм. Не така стоял въпроса при други заболявания, но едно от нещата, които може да пресече такива възможности е единната информационна система.

Д-р Маджаров допълни и че е абсолютно задължително да има увеличение на бюджета на НЗОК за 2021 г. „Трябва да има повишение по три основни причини. На първо място, всяка година, и в целия свят е така, разходите за здравеопазване растат, защото има нови технологии, иновации, иновативни лекарства, иновативни операции. Освен това тази година голяма част от пациентите, които трябваше да потърсят помощ по повод хронични, онкологични и т.н. заболявания, ще я потърсят в следващата, защото ще изпаднат в по-тежка, крайна фаза. И на трето място, непредвидените разходи, които ще ни очакват отново във връзка с COVID. Искаме – не искаме, ще трябва да решим проблема как ще се тестват хората“, завърши той.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    яа · преди 6 месеца
    Това нали разбирате, че трябва първо към Триото от Щабът да го насочите като упрек. Защото и те до момента не използват евиденс базед данни , нито пък изказ, особено мосьо Рене от ало Ало ...айде по сериозно
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up