Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
(не) Зависимостта

Празнуваме Денят на независимостта. На този ден България е премахнала независимостта си от Турската държава. Само 40 години по-късно страната ни изпада в много по-тежка зависимост от Съветска Русия, макар формално да е независима държава, до степен, че на два пъти партийното и държавно ръководство приема решение за прекратяване на държавата България и вливането и в СССР. Урок на историята, който свидетелства, че по-важно от формата е съдържанието на понятието независимост.
Зависимостта е понятие, което е приложимо не само по отношение на държавите. То е дори по-важно в отношенията между хората. Може да има най-различни проявления, а общото между тях е поставянето на препитанието и възпроизводството на един индивид от друг.

Типичен пример за зависимости е отношението между управляващите и управляваните. В демократичните страни политическата власт е зависима от избирателите. В тоталитарните държави избирателите са зависими от властта.
Политическата зависимост е видима и разпознаваема. Веднъж създадена тя има собствен живот и съществуване, може да се самовъпроизвежда, Първопричината за появата ѝ, обаче винаги е икономическа. Създаването на икономически зависими хора е процес, който ако се развива бавно може да е недоловим.
Да вземем за пример здравната ни система. Независими ли са лекарите и сестрите от политиците в дейността си?
Министерският съвет, Министерството на финансите Министерството на здравеопазването и НЗОК олицетворяват властта в здравната система.
МЗ дава правото да практикуваш професията лекар и има властта да ти отнеме това право. МЗ, може да ти разреши или да не ти разреши да регистрираш лечебно заведение, включително чрез Националната здравна карта да определи каква точно дейност да развиваш и каква не и дори в кой град.
Не ти забраняват(засега) да работиш като служител в нечие лечебно заведения, но ти забраняват да откриеш свое. Ако искаш да строиш нова болница със своите пари и на собствен риск, МЗ трябва да одобри инвестиционното ти намерение, което не гарантира, че ще ти издаде разрешение за дейност, нито, че ще сключиш в последствие договор с НЗОК. МЗ определя броя на разкритите легла, по какви специалности, колко лекари и колко сестри трябва да назначиш, а от миналата година не само минималните възнаграждения, но и съотношението между заплатите на лекари и сестри.
От НЗОК зависи дали ще сключиш договор, за какви дейности, какъв е лимитът на дейността и на парите, които можеш да получиш. С договора, НЗОК одобрява списъка на работещите лекари и дори графикът им на работа.
Публичните средства за здравеопазване се определят от министерството на финансите. Броят и вида на медицинските дейности се определят от МЗ, а цените им НЗОК. Тя определя минималният престой на болния, какви изследвания да му се направят и какво лечение да се приложи, колко често може да отидеш на преглед или да постъпиш в болница.
Политиците определят здравната вноска, кой да плаща и кой е освободен от нея.
НЗОК може да реши „по целесъобразност“ да плати на едни болници повече, отколкото на други. МЗ може да субсидира една или друга болница както и с колкото намери за добре. Ръководствата на всяка една от държавните болници, където се провежда лечение на повече от половината хоспитализирани пациенти е пряко назначено от здравния министър.
Чрез централизиран търг за доставка на лекарства и консумативи и МЗ принуждава всички лечебни заведения да купуват от него.
Платеното медицинско обучение е по-скъпо от всяка друга страна в Европейския съюз. „Безплатната“ специализация по държавна поръчка дава право на властта да определят къде да работи специалиста през следващите 4 или 5 години.
Чрез своите контролни органи – АДФИ на МФ, ИАМН на МЗ и КМД на НЗОК, властта може да проверява колкото пъти иска всяко лечебно заведение, да наложи каквито иска санкции. По закон всички санкции са с предварително изпълнение. Служителите не носят отговорност за незаконосъобразни действия, нито за последиците, предизвикани от наложени и отменени в последствие от съда наказания.

И така независими ли са медиците в дейността от политиците? Да, почти на 100% от тях нищо не зависи.
Защо това да е лошо? Защото зависимостта е власт. Зависимият е под властта на този от който зависи. Държавните органи не са някакви свръхестествени субекти на доброто. Те са оглавени от хора и в тях работя хора, които по правило ще се облагодетелстват от възможностите на поста.
Така вместо политиците да зависят от гражданите, чрез въвеждане на безброй регулации и разрешителни режими, гражданите стават зависими от политиците и техните решения.
Отнемането на икономическата свобода води до загуба и на политическата свобода. Създадените зависимости лесно се превръщат в гласове на изборите. Няма нужда да плащаш на гласоподавателите, защото изборите вече са купени. Когато няма независим съд, когато няма изградени културна демократична традиция, процесът се развива както се развива рака в човешкия организъм.
Добре е поне един ден в годината да си дадем сметка за тези неща. Да си дадем сметка, че условията, в които ни поставят не са, защото така трябва или няма друг начин или защото всички правят така. Не, не всички правят така и има много други начини да се регулира обществените отношения в здравеопазването и в която и да е друга обществена система, без да се поставят гражданите в зависимост от политиците.
За това моят призив към лекарите и сестрите е нека независимостта стане първа точка в исканията ви към властта. Борете се за своята независимост, за правото ви сами да определяте как къде и колко да работите. Парите ще дойдат сами. Не при всички, но при тези, които са си ги заслужили. Честит празник!
Честит празник!

Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up