Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Проф. Коста Костов: Необосновано е недоволството за носене на маски

"Не разбирам това роптаене на скептиците, дори този протест на родителите срещу мерки, които са необходими, не така тежки, напълно флексибилни, така, както са зададени в насоките на Министерството на образованието и науката". Това каза за "Хоризонт" проф. Коста Костов, председател на Медицинския експертен съвет за борба с коронавируса.


"Чудесно е училищата да осигурят диференцирани, разделени междучасия, чудесно е, ако има възможност за минимална комуникация между отделните паралелки".

Необосновано е недоволството за носене на маски, коментира професорът: "Има моменти, има механика и кинетика на аерозолния поток, при която обикновените, сменяемите маски не биха вършили работа, но в същото време те са чудесен защитен механизъм при общите помещения, където ние не знаем какви са хората там, където са смесени потоците, където може да има безсимптомни носители на вируса, където дистанцията е по-голяма.

Носенето на маски в общи помещения има защитна функция.

"Бих препоръчал всички ученици, учители в началото на учебната година да бъдат тествани в лаборатории за антитела срещу SARS-CoV-2. Това би било чудесна възможност да бъдат освободени от тежестта на противоепидемичните мерки тези, които са позитивни на антитела. Подобни тестване бих препоръчал в началото на всеки срок", подчерта проф. Коста Костов.

Ако някои си прави илюзията, че реката на епидемията се е отляла, дълбоко се лъже, изтъкна Костов: "Ние все още сме в епидемията, ако се вгледаме в данните на епидемията, не е съвсем спокойно".

Липсва централизиран орган, който да отсява зърното от сламата, коментира професорът: "Липсва орган, който да казва, да отсява, да предава истината в нейната чиста, последна, научно обоснована форма, базирайки се на последните данни".

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ядосан · преди 9 месеца
  Как стават професори тези лумпени ? Нит маските помагат, нито вируса е страшен, нито ви искаме ваксините, нито ще ви траем глупостите още дълго време
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 9 месеца
  Чудедно е вместо да носят маски ,докато са в час чистачките да почистят коридорите вратите тоалетните .Това до сега беше голяма икономия и голвма мръсотия в училищста а учениците да се научат да опазват чистотата нвма лошо само е добро възпитание .Радвам се че в тази обстановка ще могат да го оценят
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ьажо · преди 9 месеца
  И ти ли Бруте, язък ти за фасоните...осра се баш накрая...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Тодоров · преди 9 месеца
  проф Костов мнооого се е продал и страшно объркал с тази си позиция, исакше да спори дълго с нас дето не смятаме че маската помага, но явно е добре да е с опция като подкрепя безумията на Кунчев и Кантарджиев, а и на министъра на Здравеопазването.

  Язък за другите му позиции, но той винаги се е въртял като пумпал! И да каже КОВИД -19 и САРС КоВ2 Особено опасни инфекции ли са!? Здравите може ли да заразяват?
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up