Неделя, Май 09, 2021
Последвайте ни
Превенция на самоубийствата на 10 септември

Превенция на самоубийствата ще отбележи страната ни на 10 септември, когато е Световният ден за борба с този проблем. Всяка година в света 1 милион души губят живота си заради самоубийства. Това е повече отколкото загиват всяка година по света в резултат на войни и убийства, отчитат от Столичната регионална инспекция.

 

В България всяка година около 1500 души умират поради самоубийство, а други 3000 души правят опит да отнемат живота си. Над 70% от тях са в детско-юношеска и младежка възраст. Самоубийството е сред трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години.Всяко самоубийство има сериозно въздействие

най-малко върху шест човека. Психологичните, социални и финансови последици от него върху семейството и общността са неизмерими. Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една единствена причина. То е резултат от комплексното взаимодействие на биологични, генетични, психологически, социални, културални фактори и фактори на средата. Трудно е да се обясни защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други – в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение.

Повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени. Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения. Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза. Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат - разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест (рецидив на психично или раково заболяване), страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване.

Доказано е, че в почти всички случаи хората,

предприели подобни действия, по един или друг начин дават сигнали към околните за своето състояние, изказвания за "желанието да се умре", "чувство на безполезност" и т.н. Всички тези призив за помощ не бива да се игнорират. В такива случаи отделете малко от времето си за конкретната личност, предложете емоционална подкрепа, изслушайте притесненията му, без да давате съвети или решения, акцентирайте на позитивните емоции. Не се колебайте да потърсете и специализирана помощ, съветват от СРЗИ.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up