Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Д-р В. Даскалов: Офталмологията ни е на изключително високо ниво

Д-р Веселин Даскалов е специалист по очни болести вече 30 години. Завършва медицина през 1987г., работи като научен сътрудник в УМБАЛ „Царица Йоанна”, София. Асистент, а по-късно главен асистент в клиниката по очни травми и витреоретинална хирургия към УМБАЛ „Александровска, Ръководи отделението по офталмология към МБАЛ „Токуда“ София от създаването му до 2012г., а от тогава консултира и оперира пациенти в ръководения от него Медицински център „Пентаграм“.

С него разговаряме за офталмологията в България със или без сянката на пандемията. Профилактиката, най-честите заболявания и възможностите за пациентите.

Д-р Даскалов, вече повече от пет месеца се налага да работите в условия на епидемия, нека се върнем в началото, когато като че ли паниката беше движеща сила в обществото, как се справихте тогава?
Да, така е, паниката беше за всички, незнанието за тази инфекция беше за всички, нагнетяването на ужаса от пандемията блокира работата на всички- здравеопазване, икономика институции и т.н. Самите пациенти бяха уплашении не смееха да посещават лекар. Общопрактикуващите лекари, консултираха по телефона, затвориха практиките си, спряха издаването на направления и системата замря. Но това е извесно на всички. Ние не затворихме нито за миг. Продължихме да работим, само че на екипи, които редувахме през седмица. Спазвахме всички препоръки за ДДД- така наречения триаж и оперирахме само спешни случаи. Катаракти до 21.04. не сме оперирали нито една, но оперирахме пациенти с отлепване на ретината, глаукома, обслужвахме консервативни спешни случаи, пациенти със съдова непроходимост на очното дъно, както и някои пациенти със остри възпалителни заболявания.

Възстанови ли се нормалният ритъм на профилактика при очните болести? Има ли последствия от забавянето и отсъствието и в началото на пандемията, може ли да се навакса или има случаи, в които последствията са трайни?
Бих казал, че юни и юли нещата доста се възстановиха, но след това започнаха отпуските и пак тръгнахме надолу. В момента започва някакво начално есенно раздвижване . Мисля, че ако не се влоши епидемичната обстановка последното тримесечие ще бъде силно и работата ще се канализира. Като цяло работата ни през последните 6 месеца значително намаля средно с 40%. Есента няма да се възстановим напълно, но ако можем да достигнем нива от 90% спрямо миналата година, ще бъде добре.

Склонни ли са българите да неглижират проблемите със зрението? Колко често трябва да се посещава офталмолог профилактично?
Не бих казал, че пациентите неглижират проблемите си, но има и такива разбира се. 80% от хора, но от градското население редовно бих казал, че посещават очен лекар. НО с демографската криза се наруши и разпределението на очните лекари из страната. Ние сме съсредоточени в по-големите градове. В много общински болнице се закриха очните отделения: Ботевград , Казанлък, Самоков, Бяла Слатина и др. , поради което достъпът на част от населението до очен лекар е затруднен. Това доведе до увеличение на недиагностицирани глаукоми, ненавременно лечение на пациети с диабет и неговите усложнения, като диабетна ретинопатия, съдови заболявания на ретината и др.
Очните проблеми са най-често в ранна детска възраст, когато трябва да се изчистят проблемите с очилата, кривогледството и някои вродени заболявания. За това децата трябва до една годишна възраст да посетят поне един път очен лекар. И другата рискова възраст, след 40г., когато на 2-3 години трябва да посещават очен лекар, а над 70г., почти ежегодно.

Предотвратими ли са сериозните очни заболявания, ако бъдат открити навреме? Имате ли показателен пример във вашата практика за сериозни последствия, които биха могли да бъдат избегнати при навременна диагностика?
Разбира се, нека да започнем с диабета и неговите усложнения. Ако навреме е диагностициран и правилно лекуван уврежданията на окото могат да настъпят след 15-20г. Артериалната хипертония е една от основните причини за съдоите заболявания на окото –тромбоза и емболия на централната ретинна артерия, ако пациета се лекува правилно и редовно се проследява от кардиолог, те може да не настъпят никога. Глаукомата – тихия крадец със съвременните методи на лечение, над 30 вида капки, лазери и операции можем да предотвратим трайната загуба на зрение. Навременното посещение при лекар след внезапна загуба на зрение, например по повод отлепване на ретината води в 90% от случаите до успешна оперативна интервенция. Има разбира се и още много примери.

Офталмологията е една от най-бързо развиващите се специалности. Кои са най-големите постижения на съвременната офталмология според Вас и какво е нивото в България? Можем ли да кажем, че у нас специалността е на световно ниво?
Да, нашата офталмология е на едно изключително високо ниво, защото:
1. Всички катаракти се оперират чрез метода факоемулсификация и се имлантират меки вътреочни лещи, дори и в малки провинциални болници. 99% операциите са успешни. Разполагаме и с най-новите фемто секундни лазери за тези операци. Преди два месеца закупихме последното поколение фемтосекунден лазер, който е единствен в страните от Източна Европа. Това ни издига на много високо ниво, като държава.
2. Успеваемостта на операциите при отлепване на ретината се повиши до 80% , което също ни изравнява с водещите нации
3. Рефрактивната хирургия – хирургия за премахване на диоптрите е вече с 25г. история и е на едно много добро ниво.
4. Почти няма нещо, което да се прави по света и да не се прави в България.
5. Може би малко изоставаме в онко-офталмологията и по-специално в орган съхраняващите операции. Но скоро и това ще се реши.

Възстанови ли се вече нормалният ритъм на работа, въпреки Ковид, или пациентите все още отлагат прегледите си заради страх от заразяване? Какви мерки са взети в МЦ Пентаграм за да се гарантира безопасния престой на пациентите и за да се защити максимално персоналът?
Скоро ще достигнем нивата от преди кризата. Сега работим с 60% от капацитета си . На хората им писна да слушат за инфекцията и все по смело се връщат в ежедневието. Работата ще се увеличи. Персоналът е инструктиран за работа в условията на пандемия, снабден с лични предпазни средства и редобно провеждане на дезинфекция. Закупени са и УВ- ламви , които се включват по 3 пъти на ден. Потоците са разделени. Спазваме всички инструкции и заповеди на РЗИ. На пациентите, които се хоспитализират, се правят бързи тестове за Антитела, ако са положителни се изпращат в рефернтни лаборатории за PCR и при негативен такъв се приемат за операция.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up