Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни
УМБАЛ „Софиямед“ стартира „Следродилна грижа у дома“

Водени от мисията си да помагат на всяка майка, така че да се чувства спокойна и уверена не само по време на престоя си в родилния дом, но и в уюта на собственият й, специалистите от Отделение Неонатология към УМБАЛ „Софиямед“ стартират услугата, вдъхновена от следродилния акушерския патронаж „Следродилна грижа у дома“, съобщиха от лечебното заведение.

Услугата се предлага под формата на пакет, който включва 3 бр. домашни посещения от високо квалифицирани неонатологични акушерки за преглед на общото състояние и гладката адаптация на майка и бебе у дома, с продължителност един астрономически час в рамките на първите 3 месеца след раждането; обстоятелствено разясняване на техниките за кърмене, режима на хранене на бебето, съвети за неговото здраве, развитие, хигиена и имунизационния календар и консултации по телефон с екипа от лекари-неонатолози на отделението.

Дейността на акушерката по време на всяко посещение включва контролни наблюдения, съвети и насоки относно грижата за бебето и като цяло за възстановяването на майката след раждането. При установяване на сериозни отклонения от нормата с невъзможност за корекция в домашни условия или необходимост от медикаментозно лечение, посещаващата акушерка от екипа на „Софиямед“ ще дава насоки за преглед и лечение при съответния медицински специалист.

„Посещенията в рамките на пакетната услуга майките ще могат да планират 3 пъти за 1 месец -веднъж седмично в рамките на първият месец след изписването или до 3-тия, в удобно за семейството време. Висококвалифицирана акушерка ще ги посети в комфорта на техния дом, снабдена с всички необходими консумативи, медицинско оборудване и защитна екипировка. На всяка майка ще се предоставя индивидуален Дневник на майката и бебето, в който акушерката ще вписва всички свои съвети към родителите и насоки за поведение“, коментира старшата неонатологична акушерка на Отделението в „Софиямед“ Катя Стоянова.

Услугата е валидна само за София- град. Всички консултации на място се осъществяват единствено и само след обстойно изясняване на здравното състояние на семейството, със съответните предпазни средства – маски, шапка и ръкавици, като здравният статус на акушерките се проследява ежеседмично.

„Новата ни услуга е насочена към обгрижване и консултация на здрави новородени до 28 ден от раждането или до първото им тримесечие и не е ангажирана със спешни здравословни състояния касаещи неотложна лекарска помощ. Тя и под никаква форма не отменя необходимостта от проследяване на здравословното състояние на детето от личния педиатър, който ще посети родителите у дома, в първите дни след раждането. Въпреки това, за спокойствието им те ще могат да разчитат на висококвалифицираната помощ освен на нашите неонатологични акушерки на място, в техния дом, но и на нашите лекари - неонатолози по телефон, неограничено в рамките на срока на пакетната услуга“, уточнява д-р Жана Станева, началник Отделение по неонатология в УМБАЛ „Софиямед“

Информация за новата услуга „Следродилна грижа у дома“ родителите могат да получат от сайта на лечебното заведение www.hospitalsofiamed.bg или на тел. 089 555 5086

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up