Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Динамиката на романтичните ни отношения може да зависи от нашите гени

Вариациите в ген, наречен CD38, който участва в проявите на привързаност при животни, може да бъдат свързани с динамиката на романтичните взаимоотношения между хората, показва проучване, публикувано в Scientific Reports .Дженифър Бартц, Гентина Садикай и колеги изследвали данни за 111 хетеросексуални двойки (222 индивида),

които отчитат социалното си поведение - което включва веселие, смях с други хора, правене на саркастични коментари, молба към другите да направят нещо или да разкажат как възприемат поведението на партньора им и как се чувстват по време на комуникацията им един с друг за период от 20 дни. От 222 лица, 118 (65 жени и 53 мъже) са предоставили и генетична информация .
Авторите откриват, че вариация на гена CD38 - CD38.rs3796863 - е свързана с общото поведение на индивида, като израз на обич, при ежедневни взаимоотношения с техния романтичен партньор . CD38.rs3796863 има два варианта (алели): А и С. Следователно генът може да присъства в три комбинации или генотипове: AA, CC и AC.


Авторите установяват, че индивидите с CC генотип отчитат по-високо комунално поведение в сравнение с индивидите с генотипове на АА или АС. Хората с CC генотип също изпитват по-малко негативни чувства, като притеснение, неудовлетвореност или гняв по отношение на поведението на партньора им в обществото. Тези с CC генотип също отчитат и по-високи нива на корекция на отношенията, включително схващания за качеството и подкрепата на отношенията.
Авторите също наблюдават и следния модел при двойките: собственото поведение на участниците, тяхното възприятие за поведението на партньора им склонността им към отрицателни чувства и корекция на отношенията са еднакво свързани с генотипа на партньора им, както и със собствения генотип.
Резултатите предполагат, че вариантите в CD38 могат да играят ключова роля в поведението и възприятията, които отгoварят за връзката между хората.

източник: medicalexpress.com

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up