Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Все по-млади хора у нас получават инфаркт

По-малък брой инфаркти са регистрирани в страната за периода от април до юни. По време на извънредното положение 2 447 българи са получили остър инфаркт на миокарда, като 843 от тях са били настанени в интензивни отделения, а 204 от пациентите са починали, пише БГНЕС.

 

От общо диагностицираните повторен инфаркт са получили 14 души, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Негативно развитие на статистиката, обаче, се наблюдава при възрастта на пациентите. Ако миналата година едва 14 души под 35-годишна възраст са получили инфаркт, то само за периода от април до юни броят им вече е 19. Това са предимно мъже, а за периода нито една жена под 35 години не е била диагностицирана.

Най-голяма е възрастовата група на хората над 55-годишна възраст, в която 1216 пациенти-мъже и 747 жени са получили сърдечен удар. 465 човека между 35 и 55-годишна възраст са били диагностицирани с инфаркт само за трите месеца на второто тримесечие.

През посочения период на тази година са извършени и по-малко коронарни ангиопластики /поставяне на стентове за разширение на кръвоносните съдове/, което може да бъде обяснено с ограничения достъп до лечебните заведения по време на извънредното положение. 2050 е общият брой на такива инвазионни процедури от април до юни, а през миналата година броят им е бил 2249.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up