Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни
Почит към загиналите при спасяването на човешки животи в Деня на спасението

В навечерието на Деня на спасението с едноминутно мълчание, вой на сирени и линейки и духова музика беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Денят на спасението се отбелязва от 2005 г. на 15 август, навръх Голяма Богородица. Датата не е избрана случайно.

На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. На него е кръстена многопрофилната областна болница във Велико Търново. Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. Тази година в Деня на спасението беше почетена и паметта на изгубилите битката с Covid-19 медици - четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до  последно са помагали на болни от новия коронавирус, но за самите тях заболяването се оказва фатално.

Последният починал медик е д-р Димитринка Ралева - общопрактикуващ лекар от Ямбол. На 85-годишна възраст д-р Ралева е изгубила битката с коронавируса, изпълнявайки професионалния си дълг. На церемонията пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА, цветя и венци поднесоха здравният министър Костадин Ангелов, директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представители на институции и др. “Използвам днешния момент да призова всички български граждани да бъдат максимално отговорни както към себе си, така и към всички техни близки, особено ако имат такива които са в напреднала възраст, над 65 г., които са с хронични заболявания.

Ако имат близки медици нека мислят и за тях“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов и благодари на всички, които работят на първа линия в борбата с епидемията. "В този ден, в който отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, за да спасят друг – не само лекари, имаме 7 души медицински лица, загинали при такава ситуация,изключително рядка саможертва и днес нашият поклон е именно към тях", коментира началникът на ВМА и началник на щаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Той допълни, че във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности, жестовете като дарителство, доброволчество и да изложиш живота си на опасност, не бива да останат незабелязани.

След церемонията Мутафчийски изказа своята лична признателност и отличи със сертификати за благодарност доброволците, които по време на извънредното положение помагаха на екипите на ВМА в битката с Covid-19. 

Източник: Mediapool

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Ачо · преди 7 месеца
    Кунчев колко колеги трябва да измират за да разбереш, че не си се справил... Твоята задача е превенция, ти убиваш хора с некадърност та си... Съд Кунчев за теб
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up