Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Университетите търсят начин да намалят таксите за платено обучение по медицина

Университетите обсъждат варианти намаляване на таксите за платено обучение по медицина. Пионер в това отношение е МУ–Пловдив, който официално обяви, че ще назначи комисия за изготвяне на предложение за намаляване на таксите. Решението е взето след онлайн конферентна връзка на образователния министър Красимир Вълчев с ректорите на медицинските университети, на която е обсъдена темата за цената на платеното обучение.

От МУ-Плевен заявиха, че очакват консенсусно решение с другите медицински университети в интерес на студентите и с одобрение на МОН. От МУ-Варна също обявиха, че търсят "легална възможност за решаване на проблема с драстично увеличените такси за платено обучение за студентите-медици в заварено положение". Те са изпратили и конкретно предложение за намаляване на таксите до образователния министър Красимир Вълчев.
Както Право и здраве вече писа, съгласно Закона за висше образование, таксите за платено обучение от тази година се определят по нова формула, която ги повишава. В  някои университети като МУ-Пловдив и МУ-Варна таксата е повишена  с  над 40% и така достига сумата от над 10 000 лв. В МУ-Плевен тя е 9111 лв. Университетите в столицата обаче прилагат частично законова вратичка, която според тях им дава възможност да редуцират някои такси чрез въвеждане на свои вътрешни правила и в МУ-София тарифата за медицина е значително по-ниска - 6908 лв., а за денталната медицина – 6633 лв. Завишена е само фармацията до 8440 лв.

Причина за различния подход от университетите е различното тълкувание на текстовете от Закона за висшето образование.

След разговора с министър Вълчев от МУ-Пловдив излязоха с официална позиция. „Потвърди се становището, че текста на чл. 95, ал. 2, изречение второ от Закона за висшето образование се отнася реално само за обучение в държавна поръчка.

Академичният съвет на МУ – Пловдив е взел решение да бъде назначена комисия под ръководството на зам.-ректор УД, в която влизат и представители на Студентски съвет на Университета, с цел да бъде изготвено предложение за възможности за намаление на таксите за студенти платено обучение. МУ – Пловдив с готовност ще подкрепи всяка законодателна промяна, която е в полза на обучаващите се в платена форма на обучение", заявиха от университета след разговора с министър Вълчев. От МУ-Варна също търсят законни възможности за редукция на таксите, а от МУ-Плевен заявиха, че очакват консенсусно решение между медицинските университети в интерес на студентите и с одобрението на ресорното министерство.
Увеличението на таксите предизвика силно недоволство сред студентите. От Националното представителство на студентските съвети настояват дори за среща по въпроса с премиера Бойко Борисов и искат налагане на мораториум на увеличението поне за студентите в заверено положение, които са най-засегнати, защото са приети да учат при едни условия, а сега таксите се повишават драстично.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    МУ · преди 10 месеца
    Мурджева си е назначила за съветник Тасков, който напусна Пловдив преди 40 години и сега пенсиониран отвсякъде в София се опитва имитирайки бурна дейност да се върне в Пловдив.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 10 месеца
    ХАХА! МУ-Пловдив пионер във вдигането и свалянето на таксите . Щели да създадат комисия???
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up