Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Причините едва 10% от пациентите на апаратна вентилация да оцеляват са, че повечето от тях търсят помощ много късно, някои се самолекуват, масово се лекуват вкъщи и дори нямат рентгенова снимка на белите дробове. Това коментира шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Bulgaria on AIR.

 

Пропускът в системата пък е в това, че липсва комуникация между личните лекари и болниците, смята той. „Засега личните лекари се опитват да ги лекуват вкъщи, а самите пациенти, когато видят, че вече не са добре, тогава търсят помощ в болница“, каза той.

По думите му, редно е когато един личен лекар поема такъв пациент, той да поддържа ежедневна телефонна връзка със заболелия, за да оценява състоянието му. „Този момент се изпуска, личните лекари като цяло не довършват нещата както трябва“, заяви проф. Балтов, с уговорката, че може би има и много съвестни лични лекари, но общата му оценка е такава.

„COVID-19 не може да се лекува по телефона. Затова моят апел е, когато пациентите усетят влошаване, което не е в лека форма, веднага да се търси помощ през ЦСМП, да бъдат закарани в лечебно заведение, което отговаря за COVID-пациенти, да бъде направена клинична оценка, която освен преглед включва ПКК, рентгенова снимка, а когато има и по-сериозни проблеми в белите дробове, тогава задължително се прави и скенер“, посочи шефът на „Пирогов“.

Хората трябва да се стегнат и да разберат, че нищо не е отминало, предупреди той в коментар на системното неспазване на мерките. „Тази система на здравеопазването все пак не е пригодена да лекува само инфекциозни заболявания“, отбеляза той и посочи, че ако има пренатоварване с болни от коронавирус, ще изостане лечението на другите заболявания, които са не по-малко важни.

Лекарят прогнозира нарастване на случаите до края на септември до около 20 000. „От които, разбира се, 10 000 ще бъдат излекувани, но все пак натоварването на здравната система ще продължи и лошият сценарий е да започнем да закриваме отделения и клиники, които не са за коронавирус“, предупреди той.

Проф. Балтов коментира и новоназначения здравен министър с думите: „Много му стискам палци. Знам, че моментът е труден и той трябва да се съобразява с изключително много неща“. Той отбеляза още, че за оставащото време от мандата на това правителство сериозни промени не могат да бъдат извършени. „Едва ли за осем месеца може да се направи нов здравен модел, но може да се направят първите стъпки и да бъде планирано как ще бъдат разходвани парите, които ще дойдат от ЕС, свързани с COVID, с развитието на нашата здравна система“, посочи той.

 

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up