Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
В УМБАЛ Бургас възстановиха слуха на двама напълно глухи пациенти

Сложна операция на бургаски лекари и световно признат специалист връща слуха на пациенти, които са диагностицирани с пълна глухота. За първи път в морския град беше извършена кохлеарна имплантация. Оперирани са двама пациенти – момче на година и половина и мъж на 35 г.

 Момченцето се родило с пълна глухота, а мъжът загубил слуха си още като дете. Операцията е единственият шанс за децата, които се раждат с увреден слух и за всички, на които други методи и слухови апарати не могат да помогнат.

"Операцията представлява имплантиране на кохлеарен имплант, който кохлеарен имплант се имплантира във вътрешното ухо и целта му е да замести увредения слух. Операцията е само част от цялата процедура, тъй като впоследствие има доста посещения при нас с оглед на настройки на импланта", обясни началникът УНГ отделение в УМБАЛ-Бургас д-р Даниел Петков.

Тъй като в морския град за пръв път се извършва сложната интервенция, на помощ на бургаските лекари пристигна един от най-известните специалисти по кохлеарна имплантация в света.

"Дойдох, за да покажа как се случват нещата, но останах удовлетворен от видяното във вашата операционна. Това беше началото, а всяко начало трябва да бъде продължено", каза д-р Иржи Скриван.

Имплантът е сложно електронно устройство, което се състои от две части - външна, която е поставена зад ухото и вътрешна – под кожата. Устройството е изключително скъпо, но у нас се поема изцяло от Здравната каса - и за деца, и за възрастни.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up