Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни
Ранното откриване на рака на кожата е предпоставка за успешно лечение

5 случая на пациенти с рак на кожата в начална фаза са диагностицирани в рамките на кампания „Евромеланома” 2020 г от екипа на Клиниката по онкодерматология към Университетската болница за активно лечение по онкология. Това съобщават от лечебното заведение. Диагностицираните са на възраст над 55 години. 

Прегледани са 49 пациенти с основателни проблемни образувания и бенки, както и с проблемна кожа, за която трябва да бъдат полагани грижи.

От болницата посочват, че е важно в такава профилактиката да се включват родственици на пациенти с онкологични кожни заболявания, както и родители с деца и подрастващи за осъществяване на първи преглед на бенки.

В рисковата група са деца със светла кожа, светла коса и светли очи. Лекарите отчитат повишена култура за редовно използване и прилагане на слънцезащитни средства , както и отговорност за грижата към кожата.

Ранната диагностика при рака на кожата дава възможност за своевременно лечение оперативно с минимален белег, добър естетичен резултат, без да се прави компромис с отстоянието в здрава тъкан от тумора, съобразно онкологичните стандарти, посочват още от Университетската болница за активно лечение по онкология.

По време на кампанията е установен и един случай с начален малигнен меланом при млад човек, като петгодишната преживяемост в толкова ранна фаза на израждане надхвърля 90% и прогнозата е много благоприятна.

Всички пациенти с новооткрити кожни тумори са планирани за оперативно лечение.

По данни на Евромеланома 92% от хората знаят, че излагането на слънце може да причини здравословни проблеми, но само 18% от хората винаги защитават кожата си от слънцето.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up