Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Макулната дегенерация атакува и двете очи

С напредването на възрастта се увеличава и рискът от проблеми със зрението. Една от водещите причини за слепота в зряла възраст е макулната дегенерация.
„Аз имам астигматизъм по рождение, впоследствие ми се отлепиха двете стъкловидни тела на очите, но нещата започнаха да се влошават последните две години когато започнах да не разпознавам цифри, нощното ми зрение много се влоши",

разказа в предаването „Рано в неделя“ по „Хоризонт“ д-р Радка Петрова, лекар и пациент.

Прегледът при офталмолог установява, че Радка Петрова има дегенерация на макулата. Следват скенер и цветна снимка за доказване на диагнозата, а впоследствие и инжекционно лечение. Петрова започва да вижда по-добре и отчита ефект от лечението. Признава обаче, че е закъсняла с диагностиката.

„Мислех, че това, което се случва, се дължи на другите ми заболявания и увреждания на очите, за които знаех. Непрекъснато ми плува нещо пред очите – това са парченцата от стъкловидното тяло. Мислех, че комбинация от другите ми заболявания, но се оказа, че се заблуждавам.“

Пациентката предупреждава, че много често това заболяване атакува и двете очи. И то по-често, отколкото само едното око. Д-р Петрова казва също, че невинаги това, което се постига с първата серия от четири инжекции, се задържа във времето като ефект.

„Човек, след като види, че има някакъв проблем, не да си го обяснява сам, а трябва да посети специалист. Имам чувството, че тези инжекции, ако бяха направени по-навреме, щяха да имат по-добър ефект", споделя своя опит като пациент д-р Радка Петрова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up