Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Министерство на лабораторния лобизъм

Откакто Гърция обяви , че тяхната страна се влиза само с виза, наречена „отрицателен ПСР тест“ за КоВ-2, по-известен като КОВИД-19, извършен в определени със заповед на министъра на здравеопазването лаборатории, в България настана тотална лабораторна война. Лабораториите в списъка от заповедта на министъра станаха най-точните и най – търсените, останалите над 600 са незначителни и на практика несъществуващи. Така те както и почти всички останали заболявания станаха второстепенни, след появата на КОВИД-19.

С издаването на такава заповед на 12.06.2020г министърът на практика наруши няколко постулата на правовата държава. Не на последно място и принципите на медицинската наука и нейната практика. Заповедта е качена на сайта на МВнР на България: 

Лабораторната война:
Тя започна още преди 3 седмици, когато една смела жена от Перник, не повярва на положителния си резултат от т.нар. Национална Референтна Лаборатория, оспори го и доказа, че е неверен, след което и бе отменена и карантината. Следващите войни се развиха по линия на доставките на консумативите за ПСР. Държавните болници и лаборатории, получават тези консумативи по линия на бюджета на МЗ. Това е директна държавна помощ за търговски дружества, защото средствата са от държавния бюджет, а се предоставят на търговски дружества.
Останалите частни болници, работят за своя сметка и със свои средства , същото се отнася и за частните самостоятелни лаборатории. Това ги поставя в неравностойно положение. Което е грубо нарушение на конституцията и закона за лечебните заведения.
Самата реакция ПСР е неточен и натоварен с множество грешки метод, който не е стандартизиран, не е валидиран с принципите на лабораторната практика за откриване на Вируси, камо ли на РНК вируси! В същото време резултата служи за ВИЗА за Европейска държава, а положителния резултат за налагане без съд и присъда на мярката за неотклонение – домашен арест.


Дискриминиращия министър – Кирил Ананиев , не е лекар, следователно трудно би се ориентирал, в тестове, медицинско съдържание на заповеди и медицинската тематика изобщо. Явно неговите съветници обаче се възползват от това за да дадат бизнес в ръцете на едни лаборатории, а да отнемат на други. Оборот от над 10 , та дори и 20 хиляди лева на ден за частните лаборатории не е шега работа. Отказът на Министъра да актуализира списъка и да признае имунологичните тестове е грубо нарушение на конституцията на страната. Защото държавата, чийто представител е министърът е длъжна да създава еднакви условия за стопанска дейност на всички. С една заповед министърът затри този принцип и достави огромна облага, на онези от списъка. Необяснимо е защо това все още не е обект на разследване. Струва ми се имаше такъв член в НК на Република България – чл.282
Прехваленият ПСР и Гърция:

Всички аспекти на исканите тестове от Гърция са унижение за граждани и за държавата ни като цяло. В страната има само около 120 активно болни хора за активно лечение и/или наблюдение вкл. тези в интензивните отделения. Останалите по болниците са по-скоро за наблюдение вкъщи отколкото за болница. Това не е и не може да бъде основание за изискване на тест по само една технология, която е и най-неточна за РНК вируси. КоВ-2 е точно такъв. Мълчанието за това, наистина национално унижение от страна на МвнР, на Министерски съвет и на МЗ е необяснимо и още по-унизително.

Данните събирани и анализирани.

Най-неприемливото е поведението за представяне на данните от Властта. С постоянните медийни анонси за новооткрити, с еди колко си теста , за излекувани (те повечето никога не са били болни) и за броя на общозаразените и активните, не може да се направи никакъв извод за положението в страната. Камо ли на починалите. Не се съобщават данни от нищо друго освен от подадените в официалния портал данни. Не се съобщава и нищо за координацията на резултатите с частните лаборатории, независимо от вида на тестовете. По общопопулационното поведение на хората и абсолютната равнодушност на повечето отговорни институции, се налага извода, че информацията , която се придобива е крайно успокоителна, малко болни, малко заразени и намаляваща откриваемост на вирусни частици, само с един, макар и неточен метод!

Ползването на данните по този начин, игнорирайки част от методите за изследване не само не изяснява картината за разпространението на една , оказала се не много вирулентна зараза, а и води до нормалния извод:
Кризата е създадена от страх, няма инструменти за медицинското и управление, просто там криза няма. Има друга изкуствено създадена криза и нейните последствия, които следва да лекуваме: Страх, тревога, недоверие в здравната система и в лекарите, някои психози у хората и неясни като обем, но отрицателни икономически последици. Надяваме се да се справим, като лекари и като отговорни граждани на България.
Мисля, че вече не е важно да кажем на хората, какво да се прави! Те усещат сами и го правят.

Д-р Георги Тодоров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up