Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Д-р К. Чачова-Ранчева: За нас здравето и сигурността на пациентите ни са на първо място

Д-р Красимира Чачова-Ранчева е завършила медицина през 1999 година, придобива специалност по Вътрешни болести през 2008 година, специалност Пневмология и фтизиатрия през 2012 година и магистърска степен по Здравен мениджмънт през 2013 година.
Д-р Чачова-Ранчева е работила като лекар във Вътрешно отделение на МБАЛ „Събо Николов“, пулмолог в СБАЛПФЗ Пазарджик, интернист в МБАЛ

„Пазарджик“, лекар към Център за спешна медицинска помощ Пазарджик – филиал Панагюрище, член на Българското дружество по белодробни болести.
От 2018г. тя e управител на Панагюрската болница.
Под нейно ръководство , в началото на тази година на „МБАЛ Уни Хоспитал“ ООД получи и сертификат „Добра болница“, защото по собствена инициатива публикува на своя интернет сайт цялата информация, от която пациентите се нуждаят за да бъдат максимално информирани при избора на лечебно заведение.
За това как добрите болници успяват да останат добри и по време на пандемия, разговаряме с д-р Чачова.

Д-р Чачова, вече повече от три месеца се налага да работите в условия на епидемия, нека се върнем в началото, когато като че ли паниката беше движеща сила в обществото, как се справихте тогава? Имаше ли паника сред персонала, пациентите, как успяхте да вдъхнете сигурност на хората около вас?
-Паника нямаше, по-скоро притеснения, защото все пак беше обявено извънредно положение. Естествено, екипът ни предприе и спази всички противоепидемични мерки, съгласно указанията на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб - работим в болница, която е водеща за региона и се утвърди на националната здравна карта, и за нас здравето и сигурността на пациентите и персонала ни са на първо място. Едно от първите неща, които предприехме беше разделяне на потоците пациенти – тези с температура се преглеждат в специално обособен инфекциозен кабинет, извършва се т.нар. триаж, назначават се необходимите изследвания, включително образни. И към момента всички предприети противоепидемични мерки продължават да се спазват.

Как работихте в условия на преустановени профилактични прегледи и планови операции? Оправдана ли беше, според вас тази пауза в профилактиката и ще има ли последствия от това?
Както и при колегите от други лечебни заведения, така и при нас имаше отлив на пациенти. По-сериозно тази тенденция се усети в Медицинския ни център, но с охлабването на мерките, пациентите ни постепенно се върнаха. Онкологичният ни център продължи да приема пациенти, без това да доведе до допълнителен риск, както за тяхното здраве, така и за здравето на персонала. Като екип направихме всичко възможно да консултираме хронично болните си пациенти.

Случи ли се пациенти да неглижират сериозни симптоми и състояния заради страх и притеснения от заразяване с коронавирусна инфекция?
Страхът, че болниците могат да бъдат място за разпространение на коронавируса, е не по-малко проблемен от подценяването на профилактиката. Защото при отказ от хоспитализация, състоянието на пациента може да се влоши до степен, в която като лекари да се окажем безпомощни да му помогнем. Веднага мога да Ви дам два примера. Първият е на пациент със сърдечно-съдово заболяване, който заради страха си от хоспитализиране беше направил инфаркт, забавяйки се 48 часа. Все пак, успяхме да му помогнем, но не трябва да се пренебрегва възможността при друг пациент изходът да е неблагоприятен. Имахме и спешен случай с двегодишно дете, което със съвместните усилия на екипите ни от Спешно отделение, Отделението по педиатрия и Отделението по анестезиология и интензивно лечение стабилизираха и буквално спасиха. В тази връзка ми се иска да обърна внимание, че при спазване на необходимите противоепидемични мерки, пациентите няма от какво да се страхуват.
Важен елемент в тази обстановка беше информираността на пациентите, която осигурявахме както през сайта и фейсбук страницата ни, така и с помощта на медиите.

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ бяха настанявани пациенти с коронавирусна инфекция. Как екипът на една добра болница успява да запази високото си ниво на професионализъм дори при срещата с непознат вирус, за който няма специфично лечение? Имаше ли колебание от страна на персонала, беше ли им осигурено всичко необходимо?
-И сега в болницата лекуваме пациенти с COVID-19, като до момента нямаме и вярвам, това ще продължи – да нямаме никой заразен от персонала. Заради това в края на юни получихме и Медицински Оскар в категорията „Качество и безопасност“.
Изключително много държим на безопасността, вложихме много усилия и средства да се осигури възможност целият екип на болницата да спазва правилата – като се започне от обличането на защитните дрехи и останалите предпазни средства и се стигне до правилното им събличане и изхвърляне. Постоянно следим за наличността на необходимите лични предпазни средства, които са от най-висок клас.

-Сега, вече три месеца след началото, каква е обстановката в МБАЛ „Уни Хоспитал“? Възстанови ли се обичайният обем на прегледите? По-спокойни ли са пациентите и персонала?
Със сигурност всички – и пациенти, и персонал, сме по-спокойни, но и по-внимателни. И да, три месеца по-късно, има повече информация и повече натрупан опит в диагностиката и лечението на пациенти с коронавирус, за които непрекъснато се информираме като екип.
През юни в лечебното заведение изпълнихме в пълен обем лимита си към здравната каса. В момента се сбъдват прогнозите, че с охлабване на мерките, хората отново ще търсят активно при необходимост и болнично лечение.

Какви мерки предприемате в момента за да осигурите здраве и спокойствие на пациентите и на тези, които се грижат за тяхното здраве?
Мерките, които спазваме, не са по-различни от тези, които започнахме да прилагаме от самото начало на пандемията. С наближаването на есенно-зимния сезон, когато очакванията на специалистите са да се усложни обстановката, спазването на правилата ще е от още по-голямо значение. Нашата Лабораторията по микробиология има възможност да изследва наличието на грип, други респираторни причинители, както и изследванe за доказване на SARS-COV-2 (COVID–19) инфекция чрез PCR метод, което сериозно ще подпомогне работата ни.

 Сайта goodhospital.bg дава възможност и на всеки пациент да оцени допълнително лечебните заведения, от които има впечатления и да сподели мнение за престоя си в тях.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up