Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Пациентите с ревматологични заболявания ще получат част от Хлорохина закупен от Китай

Пациентите с Лупус и ревматоиден артрит ще получат част от Хидроксохлорохина, закупен като част от стратегията на държавата за борба с Ковид19.- съобщиха от Организацията на пациенти с ревматологични заболявания в България. След запитване от „Право и здраве“ стана ясно, че страната ни разполага с над 170 000 опаковки от медикамента, които се съхраняват в склада на Булбио.

За лекарството се смяташе, че лекува успешно коронавирусна инфекция, но в последствие се оказа, че приложението му е силно ограничено, заради сериозните странични ефекти, които има и недостатъчната му ефективност. Заради презапасяването в световен мащаб, обаче българските пациенти останаха без досъп до животоподдържащото лекарство. 
Организацията на пациентите с ревматологични заболявания са се срещнали с зам.мин. на здравеопазването Жени Начева, която ги е уверила, че процедура за предоставяне на част от неупотребените опаковки на пациентите с лупус и ревматоиден артрит е задействана преди две седмици и медикаментите вероятно вече са разпределени в клиниките и отделения по ревматология. Очаква се от клиниките да уведомят за това пациентите, като г-жа Начева също е поела ангажимент да проучи до къде е развит въпросът.
Срещата  е протекла с позитивен тон и са обсъдени и други два важни за пациентите въпроси, съобщиха от организацията.

Единият е възможността за реимбурсиране от НЗОК на Имуновенин Интакт 5 % IgG, който се произвежда от държавната фирма Булбио НЦЗПБ ЕООД, По този въпрос министерството също е поело ангажимент да разговаря с ръководството на Булбио НЦЗПБ ЕООД, за да проучи техните нагласи и възможности за провеждане на клинично изпитване за разширяване на кратката характеристика на медикамента.
Обсъден е също проблема със създаване на Амбулаторна процедура, по която да се прилагат медикаментите, които изискват венозно приложение, по който вече са били провеждани разговори и при подписване на настоящия национален рамков договор, но не е постигнат консенсус със специалистите. Създаване на Амбулаторна процедура за приложение на венозни медикаменти ще е възможна евентуално при подписването на следващия Анекс към НРД в края на тази година.“

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up