Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни
Доц. Кунчев: Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате

„Ако има нещо, което ме притеснява повече, това броят на приетите в болница, тъй като за тези хора това е въпрос на живот и смърт. И ако ние в момента гоним някакви цели, те не са по-различни от тия преди три – четири месеца, то е да умрат колкото може по-малко хора и да осигурим на всеки болнично лечение, който има нужда от него“. Това заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че в сравнение с началото на епидемията в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, но много важно е кой ще работи над тези болнични легла.

„Лимитиращият фактор са кадрите“, подчерта той. "Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението". Главният държавен здравен инспектор се доц. Кунчев коментира основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България: "Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема".

Според него намесата на политиката в епидемичната опасност няма да доведе до добри резултати: "Преди ни упрекваха, че не правим тестове. После започнаха да ни упрекват, че правим много тестове. Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого". Той призова политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичната криза: "Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате", заяви доц. Кунчев. Главният държавен здравен инспектор подчерта, че епидемичната обстановка навсякъде в света, в това число и на Балканите, е тревожна. Засягайки темата за нуждата от публичен дебат около мерките и развитието на епидемията, той бе категоричен, че е готов да води дискусия единствено на професионално ниво, с „хора, които разбират от епидемиология“ и даде пример с наскоро проведена работна среща с ръководителите на университетските катедри, от големите болници и от БАН. По отношение на риска от зараза в резултат на събирането на много хора заради протестите, доц. Кунчев заяви, че поради младата възраст на хората опасността за тях не е голяма, но те трябва да мислят за възрастните си близки и при всички случаи да спазват правилата за носене на лични предпазни средства и спазване на дистанция.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Доки · преди 1 години
  Демократична Република Конго, Централна Африка-население 80 милиона, брой заразени, 8000, смъртност, 2.3%
  Народна Република България, ЕС, население 6.5 милиона, заразени, 7500, смъртност 3.7%.
  Явните успехи на правителството и НОЩ.!!!Това стига ли!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  доки · преди 1 години
  какъв е критерия за справяне, според вас Кунчев? Ако е здравната система да оцелее, то система няма,тя е мъртва отдавна.Ако е лекарите да оцелеят, работата е зле, изпоразихме се доста, другите са в чужбина. Ако е, пациентите да оцелеят, ядец, яко зараза. Имаме ли време за оценката, в смисъл, колко да ви оставим, година, две, три...как да разберем, че не сте се справили, или да питаме началник Борисов, главен едипемиолог на вселената...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост2 · преди 1 години
  То е ясно че не сте се справили ,защото няма последователност в действията на щаба -днес такава заповед след два дни се отменя след три дни отново се връща и ако това е справяне по добре е да се оставим на течението
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 години
  Всъщност прекалено дълго ви оставиха "да работите". С правителството си отивате и ти и Кантарджиев и Мутафчийски и ония с чувалите.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up