Понеделник, Април 12, 2021
Последвайте ни
Болниците поискаха реална подкрепа от Правителството

В писмо, адресирано до няколко държавни институции, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Българската болнична асоциация поискаха реална подкрепа в борбата им с КОВИД-19. В писмото се казва:
Пандемията от COVID -19 и предприетите по този повод мерки поставиха всички лечебни заведения в неблагоприятна икономическа ситуация.

Болниците са принудени да правят значителни допълнителни финансови разходи за предпазни средства и дезинфектанти, допълнително оборудване и консумативи, които са средно с 15,8% над обичайните преди пандемията. Разходите ни през последните 3,5 месеца се увеличиха, остават и ще останат увеличени и в обозримо бъдеще.
Пандемията COVID -19 даде пореден тласък нагоре на и без това непрекъснато повишаващите се цени на медикаменти, медицински консумативи и изделия. За последните 10 години ръстът в цените е между 40% и 70%.
Ежегодното увеличение на осигурителните прагове, стремежът да запазим лекарите и медицинските сестри чрез финансово стимулиране като предотвратим емиграцията, както и въведените с НРД 2020 нови механизми за формиране на работните заплати на медиците, водят до съществено увеличение и на разходите за възнаграждения, които за последните 10 години са нараснали над два пъти.
В същото време, въпреки че бяхме на първа линия в борбата с коронавируса, болниците не получихме необходимата финансова подкрепа. Изплатените субсидии като компенсация за неблагоприятни условия на работа през последните три месеца се равняват на 17% от дейността ни и покриват не повече от 30% от разходите ни за възнаграждения. За сравнение само ще посочим¸ че всички търговски дружества извън здравната система, които спряха изцяло работа, получиха безвъзмездна помощ от Правителството в размер на 60% от разходите им за възнаграждения.
За първите 6 месеца на 2020г. НЗОК е изплатила на болниците със 135 милиона лева по-малко от планираните в бюджета ѝ. Ние трупаме финансови загуби, а предвидените от Народното събрание пари за дейността ни стоят неразходвани в бюджета на договорния ни партньор.
И в цялата тази неблагоприятна за работа ситуация ние като мениджъри и нашите служители самоотвержено се борихме и продължаваме да работим за опазване здравето и живота на гражданите на Република България!

Във връзка с гореизложеното отправяме към Вас и ръководените от Вас институции следните Искания:
Да се осигури еднократно целево финансово подпомагане на болниците със сума, равна на 1500 лева на всяко разкрито легло;
Да се повишат цените на всички клинични пътеки и процедури с 15%, като съответно се преизчислят и общите болнични бюджети.
НЗОК да поеме заплащането на PCR тест за всеки хоспитализиран.
Да се удължи срокът на действие на механизма, предвиден в чл. 369, ал. 8 от НРД 2020 до края на месец ноември.

Писмото е адресирано до До г-н Бойко Борисов, Кирил Ананиев, Владислав Горанов, Петко Салчев и Иван Маджаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Друг специалист · преди 9 месеца
    Абсолютно. За да се спазва дистанция, дезинфекция след всеки пациент, глътка въздух между пациентите се преглеждат по- малко хора за повече време на с повече разходи. Вече намалих часовете към касата и увеличих платените за да компенсирам донякъде.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    лекар - специалист · преди 9 месеца
    Аз пък като специалист с 30 г стаж искам ,,държавата ,, да оцени труда ми не с 22 лв. на консултативен преглед , а поне с половината на сумата на европейските колеги . Достатъчно е за болниците големия процент , който вземат от бюджета на НЗОК . А моите консумативи , дезинфектанти , престилки кой ще закупи ?
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up