Понеделник, Април 12, 2021
Последвайте ни
 Проф. Костов: Не може PCR-тестовете да се абсолютизират като безалтернативни и да се обявяват за 100% достоверни

Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред и не могат да реализират труда си. Управляващите трябваше да се вслушат в алтернативните мнения, преди да разрешат публиката на стадионите, а не днес да връщат ограничителните мерки". Това коментира пред БНР проф. Коста Костов,

пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към правителството, създаден заради ситуацията с коронавируса, във връзка с новия рекорд на новозаразени в страната. По думите му в последните дни съотношението на заразени спрямо общия брой тестове е било между 5 и 6%, а днес е 8,96%.

"Това означава, че имаме вече една по-висока вълна, но това не трябва да е тревожно и да изпадаме в паника. Това е процес, който се очакваше", обясни проф. Костов.

В предаването "Преди всички" пулмологът беше категоричен, че трябва да се отнасяме по-сериозно към опасността от вируса, който е между нас.

"В момента капацитетът на болниците не е запълнен", заяви професорът и добави, че не може да се говори за претоварване на здравната система.

Според проф. Коста Костов не може PCR-тестовете да се абсолютизират като безалтернативни и да се обявяват за 100% достоверен:

"Зависи кога е направен. В първите два-три дни от заразяването неговата чувствителност е 30%. Ако бъде направен при един инфектиран след 14-ия ден, той може да бъде позитивен, но съвсем не означава, че има вирус, който е способен да осъществи инфекция при друг".

Пулмологът посочи, че характерното за епидемията от Covid-19 е голямото количество безсимптомни пациенти и способността на една част от инфектираните да пренасят заразата.

Цялото интервю може да чуете във звуковия файл: 

 

 

Източник: БНР

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Акад.В.Борисов · преди 9 месеца
    Проф. Коста Костов е не просто широко скроен и компетентен медик, той е универсална личност и всяко негово мнение трябва да се приема с голямо внимание - още повече, че той не е фанатик, а реалист със земно мислене. Фетишизирането на един един тест по принцип в медицината често изиграва лоша шега и незавидна роля в диагностичния процес изобщо... Нужен е комплексен подход, а не само един изолиран сигнал. Например, ако се установяви СУЕ в кръвта, какъв е конкретният извод - подобен позитивен тест някои хора носят цял живот???... Решаващо е автентичното мащабно клинично мислене, но то вече е лукс. Специални поздравления на проф. Костов и за това, че не е паникьор, на дава назидателни УКАЗАНИЯ, не внушава чувство на вина за тъй наречената недисциплинираност, а прави много мъдри разсъждения за БАЛАНСИРАНО, максимално възможно нормално битие в критични ситуации.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    един · преди 9 месеца
    Историята с PCR рите може да бъде обяснена с думи прости по следният начин. Например от понеделник Ви казват , че за хоспитализация за ТЕЛК , за амб. преглед, за постъпване на работа и знайни и незнайни неща ще Ви се иска само ЯМР , а рентгена не го признаваме . И така стотици рентгени остават за после .
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up