Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Проф. Щерев: За нас беше въпрос на отговорност да осигурим информация, успокоение и достъп до качествена медицинска помощ

За това как Добрите болници успяват да останат добри и по време на пандемия, разговаряме с проф. Атанас Щерев. През 1998г., благодарение на него и екипът, с който работи тогава, в България проплакват първите инвитро бебета.  Вече почти 30 години той допринася изключително много за напредъка на българската репродуктивна

медицина както и за развитието на акушерството и гинекология в България. През своя над 45-годишен активен трудов стаж той е бил преподавател и личен учител на стотици лекари. Автор и съавтор е на редица учебници.
През 2003г. проф. Щерев открива специализираната АГ  болница – „Медицински комплекс д-р Щерев“. Днес, лечебното заведение е развито в многопрофилен медицински комплекс за семейно здраве, който осигурява болнична помощ в областта на женското здраве, репродуктивната медицина, акушерство и гинекология и др.

В началото на тази година към високо професионалните си решения „Медицински комплекс д-р Щерев“ добави и това да се присъедини към Добрите болници, покрили критериите на сайта goodhospital.bg, заставайки открито пред пациентите си с цялата информация, която гарантира  спокоен и информиран избор на всеки, на когото му предстои хоспитализация.

Проф. Щерев,

Вече повече от три месеца се налага да работите в условия на епидемия, нека се върнем в началото, когато като че ли паниката беше движеща сила в обществото, как се справихте тогава? Имаше ли паника сред персонала, пациентите, бъдещите майки, как успяхте да вдъхнете сигурност на хората около вас?

Това не е първата епидемична обстановка, в която се налага да работят болниците. Ние сме свикнали при почти всеки грипен сезон да налагаме и спазваме противоепидемични мерки. Затова и от страна на персонала нямаше толкова големи притеснения. Освен това в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се взимат и всички необходими мерки за защита на екипа и пациентите. Очаквано пациентите бяха по-притеснени. За всички информацията за коронавирус COVID-19 е нещо ново. Тя всекидневно ни залива с доказани и все още недоказани факти и като всяко ново нещо, свързано със здравето ни, първоначално е стряскаща. Но пациентите ни са много дисциплинирани и се вслушват във всички наложени ограничения и мерки, което донякъде успокояваше и тях самите.

 Имахте ли затруднения през този период? Как работихте в условия на преустановени женски консултации, бяха ли преустановени феталните морфологии, скрининг?

Бяха въведени нови процедури за медицинските дейности и се наложи създаване на нов работен график на персонала в болницата, за да се гарантира здравето му. Беше издадена заповед от Министерство на здравеопазването за прекратяване на плановия прием и женските консултации, което създаде известно забавяне в редовния прием и проследяване на пациенти. Въпреки това, има такива прегледи и изследвания в хода на бременността, които няма как да бъдат отложени във времето или пропуснати изцяло, защото те определят нормалното й протичане и след това гарантират раждането на живо и здраво дете. В това число бяха и прегледите при специалистите ни по фетална медицина, които не само, че не бяха забранени от здравните власти, но и беше препоръчително да се извършват както за гарантиране здравето на пациентките и неродените им деца, така и за целта на чисто психологическото успокояване. Бременните жени по принцип са по-тревожни, защото носят отговорност не само за себе си, а и за още един, а понякога и два неродени живота. Затова за нас беше въпрос на отговорност да осигурим информация, успокоение, а при неотложни състояния и съответния достъп до качествена медицинска помощ.
Ще ви дам само един пример как функционирахме по време на извънредното положение от 13 март до 13 май – 228 бебета се родиха в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Имаме щастието да работим в един от най-позитивните клонове на медицината, който дори в такива ситуации доказва, че животът не спира да се възражда.

 shterev

Случи ли се пациенти да неглижирани сериозни симптоми и състояния заради страх и притеснения от заразяване с коронавирусна инфекция?
Като цяло пациентите бяха много стриктни в указанията на своите лекари, в това число и в изпълнението на всички противоепидемични мерки при посещение в болницата. В акушерството и гинекологията неглижирането на сериозни симптоми може да е фатално не само за един живот, затова всекидневно се стараем да информираме пациентките си и да им даваме такива насоки, които дори и в извънредни обстоятелства да им помогнат да се погрижат за здравето си, независимо дали преминават през процедури по асистирана репродукция, бременни са, предстои им раждане или операция. Радваме се, че нямаме драстични случаи, пациентките действаха стриктно при всяка ситуация. Създадохме необходимата организация да имат връзка с екипа на болницата, а като лечебно заведение с родилно и гинекологично отделения имаме денонощен режим на работа. Така можем да реагираме и на спешни състояния на пациентите ни, които така или иначе не попадаха под обхвата на ограниченията на извънредните мерки.

Отрази ли се епидемията на дейностите по асистираната репродукция има ли спад в броя на процедурите в сравнение с други периоди? Каква беше връзката ви с пациентите през този период?
Имаше кратък период от време, в който вероятно поради неразбиране от страна на властите дейностите по асистирана репродукция бяха забранени. Но това беше наистина за кратко. В самото начало на извънредното положение пък нямаше много информация какви всъщност са рисковете от COVID-19 при дейности по асистирана репродукция. Затова се заехме да търсим сигурни научни източници, които да ни помогнат да организираме работата си така, че на първо място да не вредим – защото това е водещият принцип на медицината.
Тук не става дума за епидемична безопасност, защото асистираната репродукция е до голяма степен лабораторна дейност, т.е. тя по дефиниция се провежда в изключително ограничена като достъп среда, подлагана на постоянна дезинфекция и контрол. Издадоха се препоръки в кои случаи процедурите ще се отлагат или забавят и ние ги спазвахме. Имаше и гъвкавост, защото наистина има пациенти, които не могат да чакат – поради напреднала репродуктивна възраст или поради предстоящо лечение с лъче- или химиотерапия.
Спадът в дейностите по асистирана репродукция, доколкото го имаше, беше поради тези фактори, но се забеляза и изключително увеличение на пациентите веднага след края на извънредното положение. Хората не искат да чакат, за да реализират най-важната си и смислена житейска мисия – тази да бъдат родители. Така че дори в момента акушер-гинеколозите ни репродуктивни специалисти, ембриолозите и биолозите ни работят на пълни обороти, за да могат да наваксат и да дадат на пациентите това, което най-силно и искрено желаят. Все пак това е нашата мисия – да създаваме радост.

bolnica shterev

Сега, вече три месеца по-късно, каква е обстановката в болница САГБАЛ Д-р Щерев? Какви мерки предприемате в момента за да осигурите здраве и спокойствие на персонала и пациентите ?
В момента обстановката е доста по-спокойна, което се дължи на рутината в прилагането на противоепидемичните мерки. Медицинският процес е абсолютно нормален, всички процедури са отработени и се спазват стриктно. Докато е в сила извънредна епидемична обстановка, всички предприети мерки на територията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ще продължават да се прилагат, а те са:
• Задължително измерване на телесна температура на входа на лечебното заведение както на пациентите, така и на служителите. Всеки пациент бива насочен за дезинфекция на ръцете, тя е задължителна и на определени интервали за целия екип.
• Задължително е носенето на калцуни и предпазна маска, покриваща носа и устата.
• В болницата не се допускат придружители на пациентите, които не участват в лечебния процес.
• Прекратени са свижданията в отделенията, включително и официалните церемонии по изписване на бебетата и родилките.
• Поставени са указателни табели за посоката на движение в коридорите с цел спазване на оптимална дистанция и избягване на струпванията.

Независимо от всичко, което се случва АГ болниците остават мястото на надеждата, мястото, на което животът продължава. Колко бебета се родиха при вас в условия на епидемия ? Увеличи ли се броят на тези, които предпочитат родоразрешение чрез Цезарово сечение, заради притеснения за здравето на бебето?
От началото на извънредното положение 13 март до края на месец юни в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ проплакаха 419 прекрасни бебета. Техният живот започна в дни на изпитания, но ние пожелаваме на тях и родителите им много здраве и късмет.
До момента няма научни данни, които да доказват предаването на коронавируса от майката на плода в утробата. Раждането с Цезарово сечение по никакъв начин не е превенция от заразяване на по-късен етап с COVID-19. Напротив, доказано е, че при раждане по естествен път имунната система на бебето се активизира, което имат позитивен дългосрочен ефект.
В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се спазва стриктна политика за оперативните родоразрешения, която е съобразена с препоръките на Световната здравна организация. За съжаление през изминалите години в българското общество се настани тезата, че цезаровото сечение е по-лесният начин да се роди дете. Но нима може една оперативна интервенция да е по-атравматична и безпроблемна от един естествен физиологичен процес? По правило родоразрешението чрез секцио би трябвало да се извършва, когато има опасност за здравето и живота на майката или/и бебето при провеждане на раждане по естествените родови пътища. Предприемането на цезарово сечение трябва да почива на конкретни медицински индикации, които да налагат и оправдават неговото приложение. Никой не отрича, че съществуват редица случаи и спешни ситуации, когато нормалното раждане може да крие рискове за родилката и плода, при които оперативнoто родоразрешение е не само препоръчителна, но и животоспасяваща операция. Извън тях обаче раждането по нормален път е винаги за предпочитане и всяка здрава жена не бива да има никакви притеснения, че може да се справи с него.
Изключително горди сме, че все повече пациентки на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ също следват тези принципи и така от началото на годината имаме 65% нормални раждания, което вярвам, че ни поставя на първо място по този показател след големите акушеро-гинекологични болници в София.

На сайта goodhospital.bg може да видите всички критерии, на които е отговорил „Медицински комплекс д-р Щерев“, за да докаже още веднъж високият си професионализъм. Платформата дава възможност и на всеки пациент да оцени допълнително лечебните заведения, от които има впечатления и да сподели мнение за престоя си в тях.

Магдалена Василева

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up