Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Опашки на открито пред РЗОК

С отмяна на извънредното положение и въвеждането на извънредна епидемиологична обстановка отпаднаха и някои облекчения за хронично болните пациенти. За периода 13-март – 13 май всички за лекарствени продукти за домашно лечение, напълно или частично заплатени от Националната здравноосигурителна каса се удължаваха автоматично за целия период или до два месеца след изтичане на извънредното

положение - 13 юли. Така на практика се оказа, че протокол изтекъл на 13 май е автоматично удължен, но протокол изтекъл на 14 май трябва да се поднови.
„В случай че срокът на валидност на даден протокол е изтекъл на/след 14.05.2020 г., същият не се удължава служебно. В този случай, с пълното съдействие на договорните партньори на НЗОК, здравноосигуреното лице следва да подготви документация по издаване на нов протокол за продължаване на терапията (в т.ч. клинична оценка, лабораторни и инструментални изследвания). В тези случаи се издава нов протокол по общия ред, предвиден в Националния рамков договор за медицинските дейности (НРД за МД) за 2020-2022 г.“
Така здравно осигурените, хронично болни лица се извиха на опашка пред СЗОК, тъй като заради противоепидемичните мерки, на закрито се допускат само няколко човека.
Това, разбира се, се случи на фона на „слънчевото“ време и (не) притеснителния повишен брой регистрирани случаи на Ковид-19.
За високо рисковите пациенти, каквито са повечето пред здравната каса, това вероятно ще продължи дълго. Много след като Ковид-19 остане в историята. Това стана ясно от Детайлизираната стратегия по Приоритет 12 „Здраве и спорт“ на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, в частта й за Електронно здравеопазване, качена за обществена консултация на сайта на здравното министерство.
Според нея електронно здравеопазване ще имаме, но вероятно след 10 години до 2030г., но и това не е сигурно , като се има предвид, че очакването и до сега има приблизително 10 годишен стаж.

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up