Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Самохвалството е неуместно

Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването. Коментарът му в предаването "Преди всички" беше във връзка с обявеното прекратяване на ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб и заявеното от премиера Бойко Борисов: "Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия". 

Д-р Кацаров припомни първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало.
"Отмяната на брифингите на НОЩ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени", коментира още той.
По думите му и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната:
"Организацията от самото начало беше лоша - липсваше план и оценка". Според него това показва необходимостта от реформа и промяна в здравните институции, отговорни за превенцията и контрола на заразните болести. Видя се липса на добра организация, взаимодействие и липса на капацитет.
По думите на експерта медицинските центрове и ДКЦ са с моного ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска:
"Този проблем трябва да се има предвид при оценката на мерките, защото липсата на прегледи и изследвания се отрази негативно на хората с други заболявания. Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще,".
Той прогнозира увеличаване на прегледите и хоспитализациите в следващите месеци, но отбеляза, че и след отмяната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ходят в болница, за да не се заразят с Covid-19.
Доплащанията в болниците
До 9-и юни ще продължи общественото обсъждане на стратегията, която да намали доплащането от страна на пациента от 50% на 33%:
"За да бъде постигната тази цел, трябва да се предприемат подходящите мерки. В тази стратегия не виждам разписани подходящи мерки за това". 
Той обясни, че цената на медицинските услуги не зависи от правителството и от Здравната каса, а зависи от себестойността им, търсенето и предлагането: 
"Колкото по-малко плаща Здравната каса, толкова повече ще плаща пациентът. Първото нещо, което трябва да се планира, ако искаш да ограничиш разходите на пациентите, е да увеличиш бюджета на НЗОК. В стратегията такова увеличение не е предвидено, тогава как можем да постигнем по-малко плащане от страна на пациента?".  
Д-р Кацаров посочи, че в обсъжданата стратегия няма и намек за мерки, които да водят до засилване на конкуренцията между лечебните заведения, която би довела до по-добро качество и по-ниски цени за пациентите. „Ние обсъждахме повече от две години демонополизацията на здравното осигуряване и дори министърът обяви, че е избрал новия модел, а в стратегията до 2030 година няма и дума за това.“
Д-р Кацаров подрепи промените в закона за лечебните заведения, с които се дава парво на сестрите и акушерките да регистрират свои практики и добави, че трябва същите да могат да сключат договори с НЗОК. По отношение на промяната в закона, която дава право на болниците да ползват приходите от продажба на имущество, бившият заместник здравен министър каза, че е най-добре да се приватизират самите дружества. На въпрос дали така няма да пострада солидарността в системата, той отговори, че тя произтича от задължителното здравно осигуряване, а не от собствеността на лечебните заведения. По отношение на регистрацията на лечебни заведения той отбеляза, че за съжаление продължава политиката на централизация и концентриране на парва в държавната администрация за сметка на лекарите и лечебните заведения. „Образно казано депутатите, които сме избрали дават право на чиновниците, чиито заплати плащаме да ни конадват.“
Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Стойчо Кацаров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up