Петък, Септември 24, 2021
Последвайте ни
Защитете медиците, за да могат те да защитят нас!

Сред медицинския персонал случаите вече са 129 - 11% от всички заразени, съобщиха от НОЩ на редовната си пресконференция днес. 34 са новите случаи на медици, от които в София 21 от две болници - "Пирогов" и "Св. Иван Рилски".
Преди няколко дни Директорът на Столичната спешна помощ съобщи, че над 260 души от спешните медици са дали положителен тест за антитела за коронавирус.

Данните още веднъж потвърждават това, че именно медиците са първа линия на борба с епидемията и рискът от заразяване при тях е най-голям. Експертите определят, като втора линия полицаите, аптекарите и продавачите в магазините за хранителни стоки.
Ето защо почти във всички страни, защитата на медиците е приоритетна задача за всяко едно правителство. Тя е важна не само, заради тяхното здраве. Важна е защото медиците могат да се превърнат в източник на зараза за своите пациенти, които най-често са от уязвими за болестта групи. Важна е, защото при заразяване и разболяване на медик имаме не само един болен повече, но имаме и един лечител по-малко за най-малко 28 дни.

Ето защо всички развити страни обръщат специално внимание на защитата на медиците. Това се реализира, чрез осигуряване на предпазни средства и облекла, дезинфекционни разтвори, периодично тестване и не на последно място повишено заплащане на труда.
В нашата страна за съжаление този вид мерки не се прилагат регулярно и за всички. Така например личните лекари и персонала на повечето болници сами и за своя сметка си осигуряват защитни облекла и дезинфекционни разтвори, а най-голямо затруднение те срещат при осигуряване на надеждни тестове. Показателен в това отношение е случаят във Видин, където първоначално лабораторията на НЦЗПБ отказа да вземе пробите на контактни медици, а в последствие, направените изследвания потвърдиха заразата у няколко души.
Броят на заразените медици показва ясно, че са необходими много повече грижи за лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите и другия медицински персонал. Тези грижи трябва да се полагат регулярно и със засилена интензивност в разгара на епидемичния процес.
Правителството би трябвало да може да осигури такава защита. В крайна сметка става дума за няколко хиляди души. Нека ги защитим, за да може те да защитят нас от болестта.
Д-р Стойчо Кацаров

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    СИМП · преди 1 години
    А СИМП? Като се имат пред вид спекулативните цени на ЛПС и цените на прегледа излиза по- скъпо да работи човек.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up