Понеделник, Април 12, 2021
Последвайте ни
И България отпуснала мерките, но не е ясно нито защо, нито докога

На днешния брифинг на министър председателя разбрахме, че на него „му омръзнало да слуша как някъде облекчавали мерките. България също ги била облекчила, даже само днес 5 мерки: 1. отварянето на пазарите; 2. свободното влизане и излизане от София; 3. разрешената имунизация на бебетата, 4. женските консултации и 5. плановите операции.
Освен това допълва Борисов „България е от страните, която, да не кажа първа, въведе мерки за ограничаване на коронавируса и понеже бяха навременни, до днес успявахме да държим бавно увеличаване на заболелите.”

Сега обаче нещата били други. „Ето днес имахме коалиционен съвет, говорихме и с колегите. За съжаление се катерим вече много стръмно.”
Тук някъде се загуби логиката.
Излиза, че мерките, които сме взели навреме, хем са били успешни, хем не са дали резултат, защото вече вървим стръмно нагоре.
Излиза, че сме спрели женските консултации, имунизациите и плановите операции, затворили сме пазарите и сме забранили свободното влизане и излизане от София, когато увеличението на броя на заразените е било бавно, а сега, когато стръмно вървим нагоре премахваме тези ограничения.
Премиерът ни сигурно е пропуснал да забележи, че когато Германия, Австрия, Чехия, Финландия, Дания и др. държави обявяват намаляване на ограниченията и смекчаване на блокадата, това се обосновава с намаляване на броя на заразените и на починалите, а не с техния ръст.
Ние изглежда правим точно обратното. Това е революция в науката епидемиология.
До сега науката смяташе, че когато епидемията се разраства, карантинните мерки трябва да се увеличават, а когато епидемията преминава, да се намаляват или премахват изцяло. България първа в света прилага обратният подход – налага карантинни мерки, когато няма епидемия и ги облекчава, когато епидемията се разраства. Ако продължим тази логика, пълната отмяна на мерките за изолация, би трябвало да доведе до прекратяване на епидемията.
В това, обаче няма никаква наука. Правителството слага и отменя мерки, не защото има план. Как още да си обясним, че същият ден, в който се махна забраната за всички планови медицински дейности се въвежда забрана за invitro оплождане, което е планова дейност и до сега не е било забранено? Как да си обясним непрекъснато променящите се прогнози за датата на пика на болестта. Беше в средата на април, после „адът щеше да настъпи след Великден”, според други в началото на май, а според трети в средата на юни.
За съжаление никой не може да каже кога ще настъпи, защото нямаме достоверни данни, подходящи за анализ на епидемичния процес. За това можем да гадаем, но не и да направим прогноза.

Правителството няма никаква достоверна информация за размера на епидемията в страната, а тя липсва, не само защото се тестват твърде малко хора. За да може да се извлече информация за цялата популация, трябва не само да се тестват повече хора, но да се тестват съобразно с разпределението на населението по територия, възраст, пол, професия, на места където има взрив и на места, където няма, да се тестват както с тестове за антиген, така и с тестове за антитела, да се тестват само заразени и да се тестват заразени и всички контактни, да се тестват определени групи и да се тества на случаен принцип и пр. Това е науката.
Ако не се следват определените методи на събиране на информация, тя ще е безполезна от гледна точна на оценката и прогнозата на епидемията. Ето ви 1016 полицаи, тествани за антитела и 240 депутати тествани за наличие на антиген. Информацията е важна за всеки един от тестваните, но почти безполезна от гледна точка на медицинската статистика.
На Интернет портала на епидемията на Правителството виждаме броя на направените тестове, но не и какъв е броя по видове, на какви категории хора са направени и на колко хора са направени. Данните, от началото на март до сега, сочат 26 000 теста. Поради това, че на един човек се правят по няколко теста, броят на тестваните е вероятно 3-4 пъти по-малък. Какви изводи да направим за цялото население, ако от 7 милиона сме тествали 7-8 хиляди души в рамките на месец и половина?
На същата страница виждаме информация, че 86000 души са били поставени под карантина. Колко от тях, обаче са се заразили, колко са преболедували, колко са се излекували и колко починали никой не знае, защото почти никой от тези 86000 контактни не е бил тестван.
Данните за починалите от COVID-19 към днешна дата са 45. Възможно е при част от починалите не вируса да е причинил смъртта, но сигурно има и починали от вируса, чиято инфекция не е била регистрирана приживе. Можем да приемем това число от 45 починали за достоверно. Каква е смъртността или леталитета, което в случая е по-подходящият показател, с който се определя броя на починалите, спрямо броя на заболелите в проценти?
Ако броят на починалите е 45, а броят на заболелите 975, както е според официалния правителствен портал днес, леталитетът от COVID-19 у нас е 4,5%(на всеки 100 заразени 4,5 умират).
Ако обаче вземем за отправна точка данните от проведеното изследване на 1016 полицаи, при които се установиха 2-ма заразени и 7 с антитела, ще получим съвсем друг резултат. 9 заразени от 1016 е равно на 63000 заразени от 7 милиона население. Броят на починалите (45) отнесен към 63000 заболели ни дава леталитет от 0.07%, което е по-малко от този на сезонния грип.
Всички споменати числа са верни и публично достъпни. Кой тогава е верният отговор на един от основаните въпроси на всяка епидемия - този за леталитета?
Защото ако той е 4,5%, то мерките, които се прилагат, трябва да се затегнат, ако обаче е 0,07%, всички мерки трябва незабавно да се отменят. Кое е правилното решение?
Може ли да разберем от 400-500 теста дневно, какъв е хода на епидемията – дали се движим нагоре, дали сме стигнали пика, дали сме в платото или слизаме надолу?
Увеличаването на броя на заразените от 10 на 40 (четири пъти) за един ден, на фона на общо под 1000 потвърдени случая, изглежда като „стръмно изкачване нагоре”.
40 нови случаи на 63 000 заразени, обаче е статистически незабележима промяна и изглежда, че сме „в платото” и дори, че епидемията е преминала. Е тогава да засилваме или да облекчаваме мерките?
Всичко това е много малка и много повърхностна илюстрация на научния подход в управлението на епидемията.
Без такива данни, Правителството може да ви каже, че епидемията върви „стръмно нагоре” или че е „на платото”, че предстои пик или, че пикът е отминал. Точно, защото не знае нищо за хода на епидемията, заповедите на Ананиев са „до второ нареждане”.
Управлението на кризата у нас не се базира на достоверни данни. Мерките се прилагат не според науката, а според настроенията във Фейсбук. Това не е управление на епидемичния процес, а на политическия пиар.
Не се заблуждавайте обаче, че това се прави от глупост. Поради липсата на достоверни данни и вие не можете да опонирате. Когато няма наука, силата не е на страната на фактите, аргументите и логиката, а на страната на този, който говори от екрана.
Д-р Стойчо Кацаров

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Василева · преди 11 месеца
  Сриват икономиката
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Безпристрастен · преди 11 месеца
  Статията си е направо супер.
  Според мен по-скоро всички които се считат за застрашени като възрастните хора, може да си стоят в къщи и малко да се разхождат сами понякога. Наистина трябваше да има масово тестване през този един месец за да е ясна картината и най-голямата загадка Е защо това не се направи и не се прави в момента с оглед превенция. Ми нали преведоха на Българя 812 милиона за тази цел. Къде са парите?
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up