Вторник, Април 13, 2021
Последвайте ни
Личните лекари искат по-добра защита за себе си и пациентите си

В писмо, адресирано до министъра на здравеопазването и Българския лекарски съюз, столичната организация на общопрактикуващите лекари иска да се осигурят регулярни тестове за медиците на първа линия, като начин да се защити здравето и живота на персонала на лечебните заведения за извънболнична помощ и да се предпазят пациентите от случайно заразяване с COVID-19. Целият текст на писмото:

Уважаеми г-н министър, уважаеми колеги,
Персоналът на лечебните заведения за първична извънболнична помощ непрекъснато е изложен на риск от заразяване с Covid-19 и последните два случая на заразяване на двама наши колеги е доказателство за това.
За разлика от инфекциозните отделения, където болният пристига с диагноза и персоналът е оборудван с всички необходими предпазни средства, лекарите и сестрите от първичната извънболнична медицинска помощ, не знаем кой от десетките пациенти, които преглеждаме всеки ден е заразен и кой не и не. Не разполагаме със специални защитни облекла и бързи тестове.
В задълженията ни е да осигуряваме медицинско обслужване на пациенти с Covid-19, провеждащи домашно лечение и на контактни лица, за които дори не знаем дали са вирусоносители или не.
При заразяване на персонала, лечебното заведение от място за лекуване се превръща в източник на зараза за всеки от пациентите си, немалка част от които са възрастни хора с множество хронични заболявания. И при най-доброи желания, ние не бихме могли да предотвратим заразяването на нашите пациенти, защото нямаме възможност да тестваме персонала.
Не на последно място трябва да се има предвид и фактът, че персоналът на лечебните заведения за ПИМП, в голямата си част е над 60 годишна възраст, при които хора заболяването протича най-тежко, с усложнения и с най-висока смъртност.
Тези обстоятелства поставят под висок риск здравето и живота на всеки от лекарите и персонала от лечебните заведения първичната извънболнична медицинска помощ, който риск е пряко свързан и произтича от изпълнението на служебните ни задължения.

С оглед предпазване на живота и здравето на медицинския персонал и ограничаване на възможностите за предаване на заразата на здрави хора, Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари предлагаме:
Да се организира периодично тестване за контаминация с Covid-19 на работещите лекари и медицински сестри в първичната помощ на територията на град София и в регионите засегнати от инфекцията.
Според българското законодателство, трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало по време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт на осигуреното лице.
За това предлагаме:
Когато заразяването с Covid-19 на лекар или друг медицински персонал от лечебните заведения за ПИМП е станало във връзка с изпълнение на служебните му задължения, издаденият му болничен лист за временна нетрудоспособност да бъде приравнен на трудова злополука.
Писмото е подписано от Д-р Георги Миндов – Председател на УС на ДСОПЛ

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 11 месеца
    Бойко Борисов каза , че няма недостиг на защитни облекла. Някой лъже! Не знам кой? В магазините има ред да влизат по един . В аптеките същи. На всякъде е задължително да се ходи с маски. Нещо не разбирам.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Ганка Василева · преди 1 години
    Не мога да изразя възхищението си от Вас и споделям вашата загриженост за здравето ни в условията ни на работа.Надявам се да достигне до знаещи и компетентни органи
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up