Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Д-р Г. Павлова: Аплодисментите по балконите не стигат, когато сме предадени от БЛС

Д-р Павлова, днес е Световният ден на здравето, какво бихте казали на колегите си?
Разбираемо, искам да поздравя всички работещи в здравния сектор и да им благодаря, че ги има, че са тук и преданно и всеотдайно се грижат за здравето на хората. Знам, че в този ден празничното настроение ще отсъства, защото сме поставени на изпитание. Знам, че много от нас носят в себе си болката от тежките думи към съсловието. Но ние сме силни, всеотдайни, истински професионалисти, отдадени на кауза: да помогнем на пациентите. Затова ще успеем , затова ще има утре и то ще е слънчево за всички нас. Бъдете благословенни, колеги!

 

Вчера стана ясно, че на всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85 % от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода. Удовлетворява ли Ви това решение?

Няма как да приемем това решение на НЗОК и БЛС като добро за ЛЗ, за системата и за работещите. Обявените 85% изчислени върху база , включваща изключително недостатъчната заработката от март, на практика ще донесе приходи в ЛЗ едва в порядъка на около 60%. Това ще се отрази на финансовото състояние на ЛЗ, на които разходите по време на криза се повишиха значително- за ЛПС и дезинфектанти. След като се изплатят разходите за дейността към контрагенти, за възнаграждения остават недостатъчно средства. За съжаление, това е оценка на нашия труд , на потребността от медици по време на криза! Аплодисментите по балконите не стигат, когато сме предадени от БЛС, когато те не защитиха съсловието. Пред медиците възниква въпроса – дали не е по-добре да отидат на борса и да получават 60% от заплатите си или да останат на работа, в рискова среда на зараза с коронавирус, често пъти без ЛПС?
И отговорът е един- медиците няма да напуснат кабинетите, болниците, лабораториите, защото сме професионалисти, защото не сме търговци- в което често сме упреквани. И този път ще останем на висотата на нашата хуманна професия!

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up