Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Д-р В. Чобанова: Кое е по-важно – популизмът или реалната грижа за медиците, които всеки ден рискуват здравето и живота си за да лекуват нуждаещите се?

Д-р Чобанова, днес е Световният ден на здравето, какво бихте казали на колегите си?

Преди всичко искам да поздравя всички лекари, медицински сестри, лаборанти, както и немедицинските служители в здравеопазването, без които не можем. По случай международния ден на медиците пожелавам на всички да бъдат здрави, психически издържливи и все така всеотдайни в изпълнението на професията! Сигурна съм, че нашите пациенти, на които ежедневно помагаме, ни ценят и уважават! Ние, медиците, сме се отдали на нашата професия заради миговете, в които виждаме благодарност в очите, чуваме сърдечно „благодаря“ от нашите пациенти, страдащи и нуждаещи се от помощ. Това ни дава сили да продължим да помагаме и занапред.

 

За съжаление, от страна на управлението и институциите в България, дори и в този празничен ден не усещаме благодарност и грижа за нас и за всичко, което вършим  - преди и сега, в условията на епидемия.  „Щедрите“ и широко рекламирани обещания на Министъра на здравеопазването за компенсация на лекарите от „първа“ линия се оказаха сапунен мехур. Не зная дали има и 100 медици в България, които са получили тези „компенсации“, в единични отделения в страната ни. Схемата на „компенсиране“ е направена така, че парите да не се дадат.  В условията на епидемия, когато всеки лекар, сестра, шофьор на линейка е важен, и когато всички трябва да обединим усилията си за справяне с епидемията, да демотивираш тези, които вършат ежедневно „черната“ работа, рискувайки живота си, е най-малкото недалновидно.

Вчера стана ясно, че на всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85 % от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода. Удовлетворява ли Ви това решение?

Днес ние, работещите във всички лечебни заведения, научихме, че ще ни бъдат изплатени 85 % от очакваните в неепидемична обставонка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода. Официална информация за тази промяна няма. Дали е точно така, ще видим, когато бъде публикувана методиката. До днес сутринта информацията на сайта на НЗОК показваше, че сумите ще се изчисляват на базата на отчетената дейност през първо тримесечие на 2020 г, включително и м. март, в който имаше 2 дни без епидемия – в началото грип, след това коронавирус. След това текстът беше променен, след намесата на д-р Маджаров. Кое е вярното, никой от нас не знае. Съдейки от досегашния ни опит с институциите, опасяваме се, че сметката е направена така, че да се спестят пари от заплащането на медиците, дори сега, по време на епидемия.  

В същото време разходите на лечебните заведения  се увеличиха съществено. Изцяло за собствена сметка купуваме лични предпазни средства и дезинфектанти на спекулативни цени (3-4 пъти по-високи от цените преди няколко месеца). Телефонните консултации се увеличиха 10 и повече пъти – разходите за тях се заплащат изцяло от нас. Ежемесечните разходи за наем, ток, заплати, осигуровки, данъци също не са по-малки.

В тези условия обръщението на Министър Ананиев към нас е толкова далече от реалността, че звучи почти цинично.  „Обществото се уповава на вас“, „особено важни са професионализмът и експертизата на всички вас“, „имате подкрепата на обществото ни“ – това няма нищо общо с действителността. Оставени сме да се справяме сами – както с епидемията, така и със самозащитата си, и с изпълнението на неизпълними заповеди.  От държавата получихме дарение – по 2 бр.  еднократни еднослойни и незащитаващи маски с разлепени ластици на една практика. И опитите да се плати колкото може по-малко на медиците, ако не се усетят. Това е оценката на институцията за нашата дейност, а не написаното от PR-служителите обръщение на министъра.

В тези условия продължаваме да работим и да помагаме на хората, които ни имат доверие и ни търсят. Опитваме се да създаваме условия за безопасни консултации и да лекуваме хората, въпреки че ни е забранено да преглеждаме пациенти със симптоми на вирусна инфекция. Стараем се да изпълняваме указанията на оперативния щаб, но без преглед диагностиката често  е непълна и предписването на правилно лечение е много трудно.  Правим всичко това, водени от призванието да бъдем полезни на нашите пациенти. И много често успяваме и получаваме тяхната благодарност. Балансираме между риска да направим диагностична грешка и риска да се заразим. Дори конкретни и изпълними алгоритми за поведение в условията на епидемия нямаме.  А с циничното отношение на институциите към нас и с липсата на уважение към нашия труд вече започнахме да свикваме. Но рано или късно всеки ще получи точно това, което е заслужил.

Нека по време на празника да си дадем равносметка това ли е пътят, който трябва да извървим. Кое е по-важно – популизмът или реалната грижа за медиците, които всеки ден рискуват здравето и живота си, за да лекуват нуждаещите се? Обещаното, или това, което реално се случва? Защото, ако за счетоводителите в МЗ е по-важно как да спестят пари от медицинска грижа по време на епидемията, за нас, лекарите, е най-важно здравето – нашето, на нашите близки, на целия български народ. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up