Четвъртък, Септември 23, 2021
Последвайте ни
Петиция иска незабавна оставка на Ананиев

Петиция за „Незабавна оставка на Министъра на здравеопазването и отмяна на договора за 100 млн лева за негодна детска болница!” събра над 12000 подписа до този момент.
Инициатор на петицията е Национална гражданска инициатива „ За истинска детска болница” и в нея се казва:
„Настояваме за незабавна оставка на Кирил Ананиев!

Кирил Ананиев злоупотреби с извънредното положение в страната, като подписа в разгара на епидемията и социалната изолация на обществото договор за близо 100 млн. лв. за негоден и потенциално опасен 40-годишен строеж. Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване. 
Ананиев подписа договора: 
 - въпреки протестите на десетки хиляди лекари, родители, архитекти и инженери, продължаващи от месеци;
 - въпреки многократните си обещания за прозрачен процес;
 - въпреки че построяването на нова, модерна детска болница би струвало по-малко и би станало по-бързо.
Ананиев подписа скандалния договор в момент, когато общественото доверие към този министър е сринато. Собствените му експерти признаха, че тази болница ще бъде голям компромис - с децата, с лекарите, с родителите и с цялото общество. Самият той призна, че никой не знае какво е състоянието на конструкцията. Но вместо да се извини на обществото и да прекрати обществената поръчка, възложи ново проучване и проектиране, които ще продължат цяла година - време, в което може да се проектира с международен конкурс нова модерна детска болница и да започне строителството й.
Този провал няма да се измерва с пропилените милиони левове, а с лошо детско здравеопазване. А отговорността за провала на детското здравеопазване ще носи цялото правителство, не само г-н Кирил Ананиев. Вие, г-н Премиер, поемате ли тази отговорност?”
Желаещите да подкрепят петицията, могат да го направят от тук.
Преди два дни Ананиев подписа договор с Дружество по Закона за задълженията и договорите  „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ в съставено от три фирми -„Главболгарстрой“ АД, „Главбългарстрой-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД. Договорът е за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница на общата стойност на 93 407 331.47 лева.
Обичайната практика в такива случаи е възложителят първо да възложи проектиране и след приемане на проекта да избере строител. В този случай министър Ананиев възлага проектирането, строителството и надзора на едно дружество.
detska bolnicaСтоманобетонната конструкция, която столичани наричат етажерката, е неосъществен мегаломански проект за детска болница от преди 30 години и се намира непосредствено до Майчин дом в двора на Александровска болница.
В цената на поръчката не е включено медицинското и немедицинско оборудване, което вероятно ще струва още толкова.
Преди една година, министър Ананиев предложи за нуждите на детското здравеопазване да се преоборудва Правителствена болница и даже Министерският съвет взе решение. Правителствена болница изглеждаше идеално решение, защото се намира в Южния парк на столицата, разполага с голям озеленен двор и е модерно обзаведена и оборудвана. В последствие, под натиск от Софийския университет, който ползва болницата за база за обучение на студентите си, решението беше отменено.

През 2006 година гръмна скандал във връзка с друг опит да се изгради нова детска болница в София, във връзка с разследване срещу Виктор Емануил Савойски, свързано с неговия първи братовчед и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски.
Тогава в-к Монитор пише: Под заглавие "Българският благородник", в. "Кориере дела сера" резюмира една глава от 2500-те страници следствено досие по следния начин: "Един друг оспорван "престъпен план" е този да се получат "поръчки в болничния и телефонния сектор на Република България". С тази цел Виктор Емануил и живеещият в Австрия предприемач Пиерпало Черани вероятно са обещали на българския премиер-министър Симеон Сакскобурготски "пари и други ползи". В едно засечено телефонно обаждане Черани казва, че "му бил финансирал предизборната кампания, добавяйки даже, че се бил натоварил с разходите по едно пътуване на именития държавен мъж и на негови министри". С цел "Симеон да гарантира на Черани и на Савоя поръчката за реализацията на болничен комплекс в България".
Ако целта е да се дадат 200 милиона лева за подобряване на детското здравеопазване, строителството и оборудването на още една болница, е най-лошия възможен начин, по който това да се направи.
Много по-добър ефект за болните деца би имало, ако парите се използват за увеличаване на заплащането на педиатрите, за финансиране на скринингови програми за деца, или за закупуване на апаратура и предоставянето ѝ на съществуващите детски болници и отделения в цялата страна.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up