Вторник, Април 13, 2021
Последвайте ни
Кр. Грудев: Частните болници осигуряват и легла и респиратори

"Никое лечебно заведение не е подготвено за това, което се случва със заразата от коронавируса. Никой не може да държи стотици респираторни апарати на склад - това са много пари. Апаратурата не е малко за това, което нормално се върши". Това каза пред БНР Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници. Според него никоя здравна система не е докрай подготвена за тази епидемия.

Той припомни, че частните болници още в началото на кризата с коронавируса за заявили готовността си да се включат в борбата с коронавируса, но уточни, че не всички болници имат инфекциозни отделения, които са основните за прием на заразени с Covid-19 пациенти.
"Частните болници в Пловдив могат да предоставят 154 легла, 25 от които са интензивни, т.е. снабдени с респиратори. В София поне половината от частните болници ще участват - "Света София" с 50 легла, "Токуда" - с 12 легла, "Св. Панталеймон" - с две легла, МБАЛ "Люлин" - 17 легла. "София мед" и "Сити клиник" също ще участват. 28 са интензивните легла, които ще осигурят частните болници в София. В Бургас до 100 легла ще отключат областната болница и специализираната. Частните болници могат да осигурят до 200 легла. Общо 67 респиратора разполагат болниците в града". 


Той посочи в предаването "Нещо повече", че частни болници могат да осигурят в Пазарджик 27 интензивни легла, в Русе - 29, в Стара Загора - 8, в Хасково и Монтана по 6 легла, в Кърджали - 5, в Благоевград - 23, в Ботевград - 20 интензивни легла.  
Относно медицинския персонал в болниците, Грудев обясни, че на всеки 5 легла трябва да има по една медицинска сестра и на всеки 10 легла трябва да има по 1 лекар. 
Той посочи, че проблем не само на частните болници е недостигът на лекари инфекционисти.
Цялото интервю на Людмила Железова с Красимир Грудев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up