Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Д-р Г. Павлова: Рискуваме в пика на заболяемостта да останем без специализирана извънболнична помощ

 

Българските лекари, както винаги няма да абдикират от отговорностите и ще останат на нивото на професията си, но само ако им се подсигурят своевременно и достатъчно лични предпазни средства и дезинфектанти – Това каза за „ Право и здраве“ д-р Павлова, управител на Управител на "ДКЦ5 Варна - Св. Екатерина и бивш заместник-председател на БЛС, с която коментираме проблемите в Специализираната извън-болнична медицинска помощ (СИМП)- ясно отличими в условията на епидемия от COVID-19.

 

Какви са основните предизвикателства, с които СИМП се сблъсква в новосъздалата се ситуация
На първо място можем да поставим постоянния проблем с осигуряване на личните предпазни средства и дезинфектантите за медиците и лечебните заведения. До сега, назад във времето, не се налагаше поддържане на по-големи количества. В първите дни реагирахме с наличните, но те бързо свършиха, опитваме се да попълваме липсите, но доставянето става все по-трудно.
Свидетели сме на започнало производство на български маски, но те не достигат до СИМП. От кризисния щаб съобщиха, че освен за болниците са предвидени 8000 маски за общопрактикуващите лекари, които са недостатъчни, но показват загриженост за колегите. За съжаление, на национално ниво никъде не се говори за работещите в СИМП, за сега ние не сме включени в плановете. Тук бих искала, да изкажа благодарност на Община Варна, която предостави по 200 маски на работещите в общинските ДКЦ-та. Но сами разбирате , че при съществуващия режим на работа, те са недостатъчни.
Можи би, много ще кажат, че е рано да говорим за финансовото отражение на кризата върху лечебните заведения, но определено считам: предизвикателството с финансирането на лечебните заведения от СИМП е вторият значим проблем, изискващ своевременно внимание и решение .
Очаквано и разбираемо през март, голяма част от пациентите отмениха предварително записани прегледи и останаха в къщи - това е правилното поведение. В същото време , нашите лекари и професионалисти по здравни грижи са всеки ден на работните си места, в кабинетите и лабораториите, но края на месеца те няма да могат да получат заплати, защото принципът на формиране на възнагражденията е на база преминал пациент и извършени изследвания. В момента лечебните заведения от СИМП работят на не повече от 40% от обема на работа в предходните месеци.
Работещите в системата са подложени на допълнително напрежение, в резултат на многото неизвестни и липсата на отговори. Все по-често задават въпроса: „ защо изобщо стоят на работа?“ Изложени са на риск, а и няма да си получат възнагражденията. Това действа демотивиращо на работещите в СИМП.


Колко лекари рискуваме
По данни на НЗОК през 2017година, по договор с касата, работят над 11000 лекари в СИМП и вероятно още поне един път и половина са останалия персонал. професионалисти по здравни грижи, санитари, администрация. Ако днес не се даде надежда на тези хора, че ще се намери решение с финансирането, голяма част от тях ще се откажат да работят и ще ще се срути пирамидалната структура на здравната система.
Много от работещите са в пенсионна възраст- те вероятно ще напуснат, защото за тях е по-добре да си останат вкъщи, вместо да се излагат на риск на работното си място без адекватно заплащане. Друга голяма част от персонала работи в болници и на втори трудов договор в СИМП . Част от тези колеги, поради очакваната изключителната натовареност в болниците, ще спрат да работят в кабинетите на СИМП.
Съществуващият начинът на заплащане в СИМП, за преминал пациент и извършено изследване, се оказа неефективен и неработещ и това ясно си проличава сега.
Общопрактикуващите лекари получават някаква сигурна сума, капитация, въз основа на броят записани пациенти. Редно е да се промени начинът на заплащане в СИМП. Сега съществуващият подход стимулира количество , а не качество.... Но това е предстояща тема. Днес по най-бързият начин трябва да се даде сигурност на колегите и да се каже: „Няма да останете без възнаграждения. Ще намерим начин“.

Какви са начините
Има много, варианти проблемът с финансирането на лечебните заведения от СИМП да бъде решен. Предложили сме да се изплатят на лечебните заведения сумите заработени през месец януари, или средно месечно за януари и февруари в тази година, или обемите дейност през март 2019 година.по цените договорени за 2020година.
Подкрепа ще усетим и ако се премахнат ограничените регулативни стандарти за ОПЛ и в СИМП. Сега, когато имаме малко пациенти, следващото тримесечие, което започва от април, ще ни се предоставят още по-намалени регулативни стандарти, защото се изчисляват на база предходно тримесечие. Тоест ние тръгваме по една спирала надолу, която ще се отрази пагубно за сектора СИМП. Редно е регулативни стандарти да отпаднат в следващите пет-шест месеца. Трябва да се премахне и съотношението 1: 0,5 първични към вторични прегледи.
Тези варианти сме изпратели до д-р Дариткова, министър . Ананиев, до проф. Салчев, до УС на БЛС, но до сега няма обратна връзка. Час по-скоро работещите в СИМП очакват знак, сигнал, че не са забравени и са потребни на системата. Ако не се променят нещата с финансирането,не малко структури от СИМП ще фалират и това ще се отрази негативно на здравната система- ще се затрудни своевременния достъп на пациенти до здравеопазване, ще се увеличи натиска към болничното лечение, което ще доведе до свръххоспитаизации и преразход на средства .


По отношение на COVID-19
Първата мярка беше да се ограничи движението на хората и това е правилно. Но не може да продължи твърде дълго. Време е да се въведат бързи тестове за да ограничим движението само на заразоносители и болни, и възможно най-бързо да се върнем към нормална социална и икономическа дейност. Поръчала съм и очаквам доставка на бързи тестове за персонала в лечебното заведение, на което съм управител, и за техните семейства, но нямаме финансова възможност да поръчаме по-голямо количество. Различни мнения се изказват за достоверността на бързите тестове, няма да коментирам това, но ще отбележа, че същите имат европейски сертификат.


Колко време ще издържи СИМП при тези условия
Повечето лечебни заведения отделят около 80 - 85% за възнаграждение на персонала, в това число с осигуровките от работодателя. Разходите за поддържане на дейноста значително нарастват. Разбира се, въведхме още по-стриктна финансова дисципина, отлагаме възможните плащания за консумативи, медикаменти и други. Наблюдаваме, че повечето индивидуалните практики в СИМП преустановиха дейността си. Колко ще издържи СИМП-а? Трудно е да се каже. Ако хората не си получат парите за месец март, масово ще затворим. И тогава проблемът за здравната система ще е много, много голям.

Може ли да се каже, че точно след месец, когато се очаква пикът на епидемията, ще останем без извънболнична помощ и допълнително ще се натоварят болниците
Страхувам се, че това ще стане и затова се учудвам на твърденията на министър-председателя, че е рано да говорим за финансово подпомагане. Днес работещите в СИМП не очакват пари,а добри новини, очакват надежда и сигурност, гаранция, че трудът ни е нужен, днес повече от всякога, за да оцелеем.

 

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    expert-o · преди 1 години
    Говори се, че ДКЦ на Александровска вече са в неплатен отпуск. Странно е да търсят доброволци, а лекарите от собственото им ДКЦ да са в отпуск.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up