Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Писмо до всички (не) заинтересовани


В писмо до Президента на Република България, Премиера на Република България, Министъра на здравеопазването, Комисията по здравеопазване към НС, Председателя на НС и Директора на ИАЛ Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България предупреди, че заради глобалната ситуация COVID-19 хиляди пациенти, които се лекуват с Rezochin film coated tablet 250 mg и Plaquenil 200 mg, остават без лечение. Българската здравна система ги остави без лечение още миналата година и до този момент те се справяха сами, успявайки да си го набавят от чужбина. При сегашното положение и това става невъзможно.


До този момент, реакция или отговор от гореизброените (не) заинтересовани няма.
От ОПРЗБ са изпратили писмо с молба за съдействие и до специалистите ( Българска ревматологична асоциация,
Председател на Българско дружество по ревматология, Председател на Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук), в което подчертават :“
…Здрави индивиди започнаха да се презапасяват с него и на практика лишиха хората с ревматични заболявания от достъп до него изобщо. В аптеките в съседните на България държави вече отказват да отпускат Plaquenil 200 mg на чуждестранни граждани, а и пътуването в условия на пандемия и затворени граници е невъзможно. Това на практика принуждава много хора да прекъсват своето лечение, което и вие като лекари съвсем скоро ще усетите, тъй като състоянието на пациентите вероятно ще се влоши….“
Специалистите в България, споменати по-горе са изпратили отговори до ОПРЗБ, с което ги уверяват, че ги подкрепят.
В отговорът на проф. Д-р Златимир Коларов Председател на Българското медицинско дружество по остеопорза и остеоартроза се подчертава, че е изпратено становище на Експертния съвет в подкрепа на писмото им.
От отоговорът на  проф. Д-р Анастас Баталов Председател на Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук, става ясно, че асоциацията ще направи и дарение за изготвяне на дигитална платформа за изпращане на електронни досиета на пациентите и за възможност за отдалечена видео връзка на болните с комисиите за биологични медикаменти и тя ще бъде предложена на НЗОК ако пандемията продължава дълго време.
Организацията на пациентите с ревматологични заболявания благодари на лекарите!

 

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up