Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Доц. Мангъров напарви на пух и прах Оперативния щаб

В Интервю за сайта Факти.бг, доц. Атанас Мангъров прави на пух и прах действията на така Националния оперативен щаб. Ето част от коментарите му:
„Тестове, които правят в момента (PCR) хващат наличието на вирус, във времевия интервал от 3-4 ден след заразяването до 15-20 дни след това. За това, че същите тези тестове се използват за контактните на тези, които са доказани, че са били с коронавирус, при тях обикновено не се хваща нищо, защото това са едни хора, които са го преболедували вече и не отделят вируса или пък са заразени, но все още не са започнали да отделят вируса, защото се намират в инкубационен стадий. Накратко казано с настоящите тестове трудно ще докажете размерите на епидемията.”

„В България съобщиха за направени общо 250 проби. Това е нищо. Тези проби са бавни, трудоемки, те са сравнително точни, ако се правят както трябва, но виждаме, че всяка проба се проверява по два-три пъти, което показва, че тези, които ги правят не са сигурни в тяхната достоверност. Ако в последните дни се изследват максимум стотина души дневно, то в началото се изследваха 15-20. Това е много малко.”

Бързите тестове струват десетина лева и се правят за десет минути. Всяка болнична лаборатория и всяка клинична лаборатория на който и да е здравен център би могла да го прави. Бързите тестове имaт eврoпeйcки ceртификaт и тяхнaтa чувcтвитeлнocт пo oтнoшeниe нa имунoглoбулинитe М e някъдe oкoлo 88-89%, a пo oтнoшeниe нa имунoглoбулинитe G e 97-98%. Тяхнaтa cпeцифичнocт e 100% и зa eднитe, и зa другитe. Cъc cигурнocт ако се използват, щe ce хвaщaт мнoгo пoвeчe бoлни oт кoрoнaвируca.”

На въпрос, че мнението му за работата на Оперативния щаб не е положително доц. Мнагъров отговаря: Изобщо!

Относно приказките на Главният прокурор Иван Гешев за военно положение, доц Мангъров казва: „Това може да го говори човек, който не разбира от епидемиология и инфекциозни болести. Той си мисли, че тези неща имат елементарни решения.

На хората трябва да се обясни, че като се разболеят няма да умрат. Децата не умират, хората до 40-50 г. не умират, те се разболяват. Във всяка възраст човек може да се разболее. Тези, които са изложени на опасност да загинат, са тези, които са на възраст от 60, 70 и повече години. Те трябва да се пазят. Абсолютно безсмислено е хората, които не са тежко болни, да бъдат вкарвани в болница просто защото имат доказан коронавирус. Те просто си лежат в болницата и там не се прави нищо по-различно от това, което могат да правят вкъщи. Слагате си пижамата, лежите в леглото, пиете чай, взимате аспирин и чакате да Ви мине. Ако тръгнете да умирате, тогава могат да Ви вкарат в болница.
В болницата човек също не е изолиран и може да пренесе вируса към лекари, а те към своите семейства. Ако си стои вкъщи, заразеният ще е контактен със своето семейство, което така или иначе вече е заразено, защото този човек не е паднал отнякъде, а си е бил в тази среда.
Епидемиологията е наука. За да разберем сега и какво ще се случва занапред, трябва да изходим от това, което се е случвало в миналото. Нека не си мислим, че светът започва от нас.

Да се съобщава, че са доказани случаи на еди какво си в 1 ч. през нощта е все едно, че са бомбардирали София. Тези мерки, които се вземат, са нужни при особено опасна инфекция. Ако ставаше дума за вариола, при която смъртността е 60-70%, ако ставаше дума за ебола, където смъртността също е много висока. Но при това, което имаме налице, просто ще си разсипем икономиката.

Вижте какво се случва в Обединеното кралство. Нито са затворили училищата, кината и театрите, там считат, че хората ще преболедуват болестта и тя ще спре. Вече хората, които са на смъртно легло, ще ги хоспитализират. Пак казвам, безсмислено е да се хоспитализират хора, просто да бъдат изолирани в болници. Ще се задръстят болниците с неособено тежко болни.

Дoц. д-р Aтaнac Мaнгърoв e нaчaлник нa дeтcкoтo oтдeлeниe в Инфeкциoзнaтa бoлницa в Coфия. Дoцeнт към Кaтeдрaтa пo инфeкциoзни бoлecти, пaрaзитoлoгия и трoпичecкa мeдицинa.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Изумен · преди 1 години
  Всички знаем, кой е Най-големия вирус в тази държава. Този вирус ни убива!!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Димо · преди 1 години
  Само доц Мангъров е прав това което той е казал това е истината няма какво да подскачат гербаджиите с Пожарникара ще слушат специалист а не е работа това за хирург Точка
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 години
  Мангъров ДА НЕ ЛЪЖЕ ЧЕ МАСКИТЕ НЕ ПОМАГАТ
  Вижте китайците как всички ходеха с маски
  Той по-умен ли е?
  ЛЪЖЕЦ
 • Публикуването на коментара е спряно.
  БОЙ ИВАН. · преди 1 години
  ЗАЩО НЕ СПОМЕНАВА ЗА КИТАЙ ,А ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ . ЧЕРВЕН БОКЛУК.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Калин Станулов · преди 1 години
  Съгласен съм с мерките каито се взимат. Все пак здравето е на първо място.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мая · преди 1 години
  Корона вируса доведе до преценка на всеки от нас за интелектуалното му развитие
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Умен · преди 1 години
  Изключваме вируса, това го казват впидемиолизи и вирусолози. Война е - но няма как да знаят Русия и САЩ с какво оръжие ще решат да се бият, химическо, биологипеско, ядрено. Затова предпазват населението.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Стил · преди 1 години
  Извънредно положение - да! В обемът в който е прието - не! Повечето диагностицирани са недисциплинирани и нарушават карантината и явно налагането на ограничителни мерки трябва да става с пръчка!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Виктор.василев · преди 1 години
  Най.накрая.един.специалист.да.каже.истината.за.тази.истерия
 • Публикуването на коментара е спряно.
  АЗ ПОЖАРНИКАРА "БУДА · преди 1 години
  ОЩЕ ЛИ МУ ВЯРВАТЕ ОВЧИЦИ НА ВАШИЯ НОВ СУПЕРГЕРОЙ - ЛЕКАРЯ С ПОРТИЕРСКИТЕ ЛАМПАЗИ, ГОВОРИТЕЛЯ НА КРИЗИСЕН ЩАБ? 1 МИЛИАРД НЕ СА МАЛКО ПАРИ........ ПРИ НАС ИДЕ РЕЧ ЗА ЕДНИ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ. ШАЙКАТА НА ПОЖАРНИКАРА "БУДА“☭ КАТО НАДУШИ ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ОТКАЧАТ ДОКАТО НЕ ГИ УСВОЯТ...ПАРДОН - ПРИСВОЯТ. ПРИМЕРИ ДАЛ ГОСПОД.
  https://www.youtube.com/watch?v=6yqK5myf1R8&ab_channel=%D0%9E%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5&fbclid=IwAR23d3ODHJgjyQRBguHiRAJmhNGHJ833s2wSF6NFAn_nkvbpFvtYtwRqFyg
  • Публикуването на коментара е спряно.
   потресен от тъпотата · преди 1 години
   Всеки народ си заслужава съдбата и ние щом допуснахме дебилните комуноиди да си храчат всеки ден и да ламтят пак да ограбят държавата.......трябва ни желязна ръка да ги сложи на мястото им
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up