Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Д-р Кателиева: Това е катастрофа. В условия на епидемия и пандемия ние нямаме нито едно антивирусно лекарство

Д-р Кателиева работи в кабинет по неотложна медицинска помощ. Пред „ Право и здраве“ тя сподели, че поради липса на единственият противогрипен лекарствен препарат в аптеките, животът и здравето на пациентите са изложени на риск. Какво е да се чувстваш безпомощен като лекар и да преглеждаш пациенти, знаейки, че няма с какво да се лекуват, разказва д-р Кателиева:

Грип и Covid-19 се лекуват само с Тамифлу, този препарат е изчерпан поне от седмица. В аптеките няма никакви количества и разфасовки, нито в складовете. От там нататък, ако аз имам позитивен на грип Б или А или Covid пациент, с какво да го лекувам? Не може всички да ги приемат в болница. Пациентите с леки форми, ще развият усложнения и ще загинат. Това се отнася и за грип и за Covid -19.


Има ли медикаментът заместител
Това лекарство няма заместител. По принцип Covid-19 се лекува в тройна комбинация антивирусни препарати, аз не знам да има такава в България. Дори аз да изпиша на пациента Tамифлу, той не може да си го купи на територията на цялата страна. Тъй като по неизвестни за мен причини са изкупени в огромни количества от гражданите и то без рецепта. Защото няма причина ние да сме изписали толкова много Tамифлу, че хората да го изкупят
Само с рецепта ли се продава медикаментът
Да, но явно са купувани с профилактична цел. Може някои хора да имат и по десет опаковки. Въпросът е тези хора наистина ли ще се лекуват с него, когато са болни от грип или Covid-19 или ще си лекуват настинката с него.
Няма контрол върху разпространението на едно изключително важни лекарство по време на пандемична криза. Има пандемия от COVID няма с какво да лекуваме хората. С какво да ги лекуваме със светена вода, с витамин С?

Какво се случва, когато при вас дойде пациент с положителна проба за Грип
В неделя бях дежурна в неотложен кабинет, имах 9 човека позитивни на грип Б, на които им написах рецепти за Тамифлу и когато ме попитаха от къде да си го купя, вдигнах рамене. И осъзнах, че тези хора няма да си купят лекарството, защото няма да го намерят. Или ще го започнат твърде късно, защото ще го поръчат от чужбина, което може да доведе до развитие на пневмония. В условия на грипна епидемия и пандемия ние нямаме нито един антивирусен препарат в мрежата. Това е катастрофа. Това означава, че всичките ни пациенти ще развият усложнения. Разчитаме единствено на имунитета на пациентите или системата да успее да приеме всички, които са положителни на covid в болница. Като ги приеме в болница , това ще е пълен абсурд, Така ще се блокират всички болници в страната.
В болницата с какво ще ги лекуват?
Не знам. Предполагам, че нещо е измислено. Но аптечната мрежа, няма Тамифлу. Тоест ние лекарите сме с вързани ръце. Нямаме с какво да лекуваме.
Имате ли предпазни средства
Работим с едни книжни маски. Масово в спешните отделения в страната дори няма костюми. Тези маски не са никакъв филтър. За да могат да предпазят от Covid маските трябва да с много по-високо ниво на защита. Ние такива маски нямаме.
Пациентите носят ли маски
Част от пациентите носят, някои дори носят и такива с високоо ниво на защита, но това са обикновено млади хора, които са платежно способни. Възрастните пациенти, които са най-уязвими стоят по коридорите без маски, защото няма от къде да си купят.
Чувстван се безпомощна като лекар да лекувам пациентите си, защото изписвам лечение, което те няма да могат да провеждат. Чувствам се и застрашена като лекар и моите колеги също, защото не сме защитени както колегите ни в чужбина.
Не се спазват предписанията на СЗО
В колко спешни отделения в страната имат отделни помещения в които се преглеждат фебрилни пациенти. 40% от първите заболели в Китай са се заразили в болница.
Въпросът е риторичен, отговорът в нула. Такива няма. Преглеждаме ги там, където преглеждаме всички останали. И мен наистина ме е страх, за мен и за пациентите и за колегите ме е страх. Това са изрични изисквания на СЗО, тези пациенти да се преглеждат отделно, да чакат в отделно помещение. Ние такива помещения нямаме. Пациентите с високо кръвно ( например) ги преглеждаме там, където и тези с температурата. Но поне да има Тамифлу в аптеките, защото иначе трябва да ги пращаме да си купуват цитруси или в черквата, да се молят.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Светла Павлова · преди 1 години
  Защо не слагате дати на материалите си?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Гост · преди 1 години
  Не трябва да се публикуват подобни безотговорни и неверни изказвания. Най-големи специалисти в света повтарят, че все още няма лекарство за Ковид, но лелката от снимката го "лекувала" с Тамифлу. После се жалва, че преглеждала всички болни в едно помещение. Ами, защо не се организирате с колегите си и приходите отделни помещения? Кой трябва да го направи? Също и защитните материали - "хартиени" маски използвали! Омръзна ми да чета подобни оплаквания, най-вероятно фалшиви, само и само, С да се критикува и мрънка. А истината е друга - че голяма част от българите и техните медици не са свикнали на отговорност, дисциплинираност, организираност при работата, а са немарливи, небрежни и все някой друг им е виновен. Престабете и поемете отговорността си! И не разпространявайте лъжи и заблуди!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Андреев · преди 1 години
  Д-р Кателиева, с това изказване, че този медикамент Т... У се лекува Covid-19 явно сте с много висока квалификация и имате проучвания доказващи действието на Тамифлу върху Covid-19! А по темата противовирусни медикаменти има в аптечния пазар. Ако Вие Д-р Кателиева не знаете- то фармацевтите са наясно. А за тази фейк новина се надявам да си получите своето!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Росен · преди 1 години
  А тази статия защо прилича на скрита реклама....Какво изобщо си играете да коментирате...то в телевизионна реклама не се повтаря толкова много името на даден продукт. Още повече, че никой по целия свят не спомена, че COVID-19 си има лек и това е Тамифлу....само нашата лекарка го знае...Айде стига!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Маринов · преди 1 години
  В тезу условия трябва директно да се отнемат лицензи на аптеки, продаващи лекарства без нужната рецепта
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Йорданова · преди 1 години
  Работя в аптека и до сега не съм отказвала да продам Тамифлу по РЕЦЕПТА. Разбира се, че го има по аптеките....Обидно и неуважително е г-та да коментира, че Тамифлу се продава без рецепта по аптеките...освен ако не се е объркала с Терафлу….:) Д-р Кателиева, ние фармацевтите не сме безмозъчни за да го продаваме на всеки за хрема и настинка, моля Ви.....
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Господинов · преди 1 години
  Изопринозин не върши ли работа? Доколкото знам това е имуномодулатор със антивирусна насоченост.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up