Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Д-р Канелов: Обиди, хвърчащи химикалки, неправомерни наказания, това търпят хора дали здравето и живота си в болнцата в Гоце Делчев

Д-р Иван Канелов е хирург в болницата в Гоце Делчев, един от лекарите подали оставка. Пред "Право и здраве“ той разказа за причините довели до сегашната ситуация. Неправомерни, наказания, обиди, летящи химикалки, некомпетентно управление са само част от ежедневието на колектива в болницата в Гоце Делчев, която обслужва 5 общини и 93 хиляди души.

 Какво е предисторията
Болницата е с огромни задължения около 3млн. лева., - казва д-р Канелов, освободиха стария управител, назначиха нов управител по някаква процедура, така и не стана ясно каква точно е процедурата с подкрепата на общината ПП БСП и ДПС . Така започна всичко, започна "лунно затъмнение" във всяка една дейност. Медицинска дейност, финансова дейност, човешки ресурси, отношение към хората, отношение към пациентите и тн. Някакви фантастични програми за обновление на болницата на базата на нормативни документи. Които, естествено на по-горен етап не издържаха. Общо взето проблемът е с свързан с невъзможността на този лекар да управлява, той няма никакъв управленски. опит

До къде са стигнали нещата
Нещата стигнаха до там, че започнаха да се раздават неправомерни наказания на персонала в т.ч. и на лекари. Започнаха да се раздават отработени от нас лекари и медицински специалисти пари на приходящи доктори, които идваха по покана д-р Улевинов, изработваха си някакви пари, вземаха си ги в чантата и си тръгваха.
Какви неправомерни наказания, по-точно, Вие бил ли сте потърпевш?
Да и аз съм потърпевш и друг колега и на медицински сестри и санитари. Например заради един подписан протокол получих наказание последно предупреждение за уволнение, без да са спазени изискванията на трудовото право, според които тази мярка трябва задължително да бъде предшествана от други.


Имало ли е опити за диалог
Ние започнахме с писмена покана към Общината, към Общинския съвет, към Здравната комисия да го озаптят този човек. 23 човека се подписаха по първото писмо. Те не взеха абсолютно никакво отношение. Изпратихме второ писмо, във всяко писмо сме описали причините за несъгласието си д-р Улевинов да управлява болницата. А причините са много. Всичко това датира от преди около 30-40 дни. За жалост този човек има неимоверна опора от управляващите тук в Гоце Делчев, БСП и ДПС, които и дума не искат да чуят. Хора, които са си дали здравето и живота тук и работят тук от 40 години са обиждани. 
Кой ви обижда, д-р Канелов?
Управителят, ни обижда. Ние сме еди какви се, не приемаме новото. Хвърлят се химикалки по нас. Отношението е като ученик 7-8 клас, на който старият учител му чета конско.
Има официални писма, написани от него в отговор на нашите писма до общината, в които пише че сме некадърни , че не искаме да се съобразяваме с новото, че сме едва ли не най-закостенелите доктори. Той навсякъде твърди, че ние уронваме престижа на болницата, защото не се съобразяваме с неговите мерки и действия, че всичко в тази болница е незаконно а той е манна небесна.

Кое преля чашата на търпението
Стигнахме до това да подадем оставка, защото пари изработени от нас се раздават на приходящи хора. Моята заплата е 1100лв., хора които идват получават по 2 хил., по 3 хил. лева
Какви хора се назначават ?
Той,д-р Улевинов , си назначава приятелки, които да са психолози на болницата, юристи. Една болница няма нужда от такива структури не са упоменати и в разширеното щатно разписание. Това, което преля чашата е, че се оказа, че в педиатричното отделение, където управителя д-р Улевинов се води на работа , а не е отработил и една минута, си е определил заплата от 2хил. лева, отделно си е определил заплата на управител от 5 хиляди лева .

Още една истина
Парите отпуснати от министерството за увеличаване заплатите на медицинските сестри той управителят ги приобщи към "общото блюдо", успя да заблуди комисията по финанси към общински съвет и се получи следния фарс – болница с 3 милн. лева задължения, той я обяви с 120хил. лева печалба, което абсолютна лъжа, защото открадна парите за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти. Става въпрос за онези 50хил. лева на болница, които се отпуснаха за увеличаване на фонд работна заплата, специално за медицинските сестри.
Всички тези решения се вземат еднолично с политическата подкрепа, която има той си прави каквото иска.

Какво ще се случи
На 5ти април болница в Гоце Делчев няма да има. От 6 отделения ще бъдат закрити 4, между които реанимация, хирургия, акушеро-гинекологичното отделение и неврология.
Болницата обслужва 4 общини , а в момента и община Девин, защото и там затвориха болницата. 96 хил. човека са това, които не знам как ще живеят и по какъв начин ще бъдат обслужвани, но настроението е такова
„ Нека си вървят, ние няма да се предадем. Ако трябва ще се лекуват на други места, но ние няма да се предадем“. – това са думи на членове на общински съвет, които съм чул лично.

Какво очаквате от сформиралата се работна група начело с кмета Владимир Москов, която от утре влиза в болницата за да говори с вас
Ние не искаме да говорим с никой, ние търсим диалог 45 дни и получаваме смешни отговори. Това са четири писма, 52 човека се подписаха, че не искат този човек за управител, че искат да си вземат парите, които министерството им отпусна за заплати. Аз съм взел окончателно решение за себе си и няма да се върна на назад, колегите ми също.
Със сигурност ли си тръгвате ?
Да, бих дал шанс на можещ човек или нови можещи хора, но на този човек не мога да му дам повече шанс. Той изчерпа и нашето доверие и това на медицинските сестри, остана му само политическото доверие от БСП и ДСП.

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up