Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Мерките за коронавируса възпрепятстват лечението на хронично болни пациенти

Наложените от правителството мерки заради опасността от разпространение на Covid-19, хвърли в паника пациентите с ревматологични заболявания. Липсата на организация и своевременно подадена информация добавя към ежедневният стрес, който им носи самото заболяване, (което в повечето случаи е животозасрашаващо), и притеснението, ще могат ли изобщо да продължат лечението си.

Опасността пациентите с ревматични заболявания да останат без лечение е реална, тъй като Специализираните лекарски комисии

към УМБАЛ “Св. Иван РилскиУМБАЛ “Софиямед” в гр. София и УМБАЛ” Г. Странски” в гр. Плевен не заседават. – за това  информира Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.
От Организацията са изпратили сигнал до министерство на здравеопазването, в който настояват да бъдат предприети необходимите действия, за да могат българските пациенти с ревматични заболявания да продължават своето лечение.

Пациентите с диагнози Анкилозиращ спондилит, Ювенилен артрит, Псориатичен артрит, Ревматоиден артрит и Системен лупус, са на лечение, което изисква одобрение на протокол от НЗОК при започване и при продължение на лечение. В “Изискванията на НЗОК за издаване на протоколи за лечение са определени лечебните заведения, в които заседават ежеседмично такива комисии.
Към момента продължават да заседават единствено Специализираните комисии в УМБАЛ “Каспела”, УМБАЛ “Св. Георги”, гр. Пловдив и УМБАЛ “Св. Марина”, гр. Варна.

„ Силно обезпокоени сме от факта, че неясната обстановка и прекратяването на заседанията на Специализираните лекарски комисии ще доведе до прекъсване на лечението на пациентите с посочените по-горе диагнози. Ревматичните заболявания са хроничнопротичащи заболявания, които ако не се лекуват навреме и адекватно водят до инвалидизация, а някои от тях като системния лупус са и животозастрашаващи. Освен това имуносупресираните пациенти са и по- податливи на инфекции, което допълнително усложнява ситуацията.
Прекъсването на терапията не само ще доведе до компрометиране на лечението, а така също и до създаване на административни пречки за продължаването му в даден момент, тъй като НЗОК е обвързала тази възможност с определени срокове и критерии заложени в “Изискванията на НЗОК за издаване на протоколи за лечение на умерен до тежък серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен нартрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит с антиревматични лекарствени продукти на болни над 18 г” и “Изискванията на НЗОК за лечение на дисеминиран лупус еритематодус с болест-модифициращи лекарствени продукти в извън болничната помощ” – се казва още в сигналът изпратен от   ОПРЗБ до министерството.

 

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up