Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Пет сестри срещу всички

Сами срещу всички, така изглеждаха петте медицински сестри окупирали бившия партиен дом. Прекараха 30 часа там, вчера сутринта помолиха от страницата на новосформирания им синдикат  „ …Моля от сърце, специално колегите от София ИЗЛЕЗТЕ!  Отидете пред НС и се заявете ! Ние сме достойни хора, работим честно и заслужаваме повече! НЕ ГИ ОСТАВЯЙТЕ сами! Призовавам и колегите от страната, които тези дни не се включиха, МОЛЯ ВИ, по- спешно и неотложно от това да се защитим днес няма! Да си купим билети и да тръгнем за София! С гледане от страни и чакане, агонията ни скоро няма да свърши! ..“

 

- Е, наплив нямаше. Сестрите от Карлово излязоха символично пред тяхната си болница да ги подкрепят, а пред парламента - палатка, с фишове за заплати като доказателство кой колко си е изпълнил обещанията.
Поискаха колкото и миналата година по това време – две минимални заплати, защитена професия, но и едновременно поискаха хем болниците да не са търговски дружества, хем да имат право на частна практика, за която да могат да сключват договор с НЗОК. Опозицията в парламента ги подкрепи, дали като услуга на някой, дали защото имат неприятни спомени от окупиране на Народното събрание, дали заради убеждения, не е ясно. Действията им, обаче допринесоха бунтът да бъде определен като политически.

Властта го определи като „анти- държавност“ . Заплаха за здравната система и провокации.
Министър Ананиев: беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.
Всички или почти всички? Защото само преди няколко дни в позицията на министерството се казва, че Немалка част от исканията на протестиращите медицински сестри вече са изпълнени и че новият НРД дава предпоставки за увеличение на заплатите, като гарантира, че най-малко 50% от приходите на болниците ще отиват за заплати.
Това „50%“ е точно като онези „50млн“ – много шум и нищо за заплати. И сега има болници, които отделят 70% за възнаграждения, но това не означава, че персоналът там е най-добре платен. А лимитите на броя легла и лимитите на клиничните пътеки, са тези неща, които ограничават приходите на лечебните заведения. „ В рамката на бюджета“ – както се казва.
Д-р Дариткова определи действията им като провокация: 

"По време на протичащо заседание медицинските сестри нахлуха в залата и се насочиха в далечния ъгъл със столовете, където ги виждате и днес по камерите. Не се опитаха по никакъв начин да влязат в комуникация с комисията по здравеопазване. Аз смея отговорно да твърдя, че за мен това беше целенасочена организирана провокация" и определи Бойка Анастасова като психически нестабилна. 


А премиерът каза „Познавам ги тези сестри, идвали са и исканията им са изпълнени - не 50, а 500 милиона повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало“. Че има политически привкус беше категоричен.
Мая Манолова ги подкрепи, както и преди, когато беше омбудсман. А настоящият Омбудсман Диана Ковачева, къде беше?
Най-много се възмути съсловието
Българска болнична асоциация : Чрез улични прояви, група хора с неустановена легитимност и неясна представителност се опитват да наложат внушения сред обществото, което е в абсолютен ущърб на цялата система, на пациенти, лекари, специалисти по здравни грижи.
Асоциация на специалистите по здравни грижи : „..За нас като Асоциация на професионалистите по здравни грижи е още по-тревожно положението, защото това са наши колеги. В момента ние се притесняваме и за тяхното здравословно състояние, и за проблемите, които те изваждат пред обществото – преувеличени в техните действия. Действително исканията, които те налагат са абсолютно правилни и ние заставаме зад тях, но начинът, по който се опитват да ги постигнат, няма как да бъде приет от нашето общество на професионалисти по здравни грижи. ..“
Български лекарски съюз се омърси:
"В случая ние бяхме оцапани от една политическа акция", каза проф. Габровски, зам. председател на БЛС по време на съвместния брифинг с БАПЗГ и Болнични асоциации, на който „ цялото българско здравеопазване седна на една маса“ за да отсъди.
В декларацията на БЛС се казва:
Български лекарски съюз с недоумение следи окупацията на парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет.
Такова възмущение и обединение до сега не успя да предизвика  друго действие на техен колега. Нито например тези с 50хил. лв. заплата, нито акушерката, която преби бебе, нито колегите им КОЦ Пловдив, които етичната комисия към БЛС наказа, нито директорката на болницата в Раднево и пр. Нищо от това не „ оцапа“ БЛС толкова и не накара „ цялото българско здравеопазване да седне на една маса“, колкото тези пет медицински сестри.
Всичко свърши
На брифинг правителството каза, че исканията им са неизпълними. "По исканията на медицинските сестри водим диалог повече от година, по много от техните искания за разходите за персонал вече е осигурена финансова подкрепа на няколко етапа. Здравноосигурителният модел е сложна система от взаимодействия между лекари, здравни специалисти и други експерти, обхваща всички структурни звена, които се грижат за нашето здраве и не може да се насочи към едно конкретно съсловие. Ако се приеме предложението на медсестрите ще се стигне до дестабилизация на здравноосигурителната система", каза зам.-министър Жени Начева, цитирана от Нова телевизия. Към тези хора изразяваме респект и уважение и всички разумни предложения бихме приели, но не и такива, които биха дестабилизирали държавата в този момент", добави тя.
Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето, заяви Томислав Дончев. Според Деница Сачева подобно споразумението би дестабилизирало системата :
„Ще бъде твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица независимо от това дали ние им симпатизираме, независимо от това дали казваме, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и достойни условия на труд“.

Позиция на болница „Пирогов“ няма, а се очакваше предвид, че лечебното заведение се оказа особено чувствително към замесване името му в протести и предвид, че точно „ тяхната“ медицинска сестра Бойка Анастасова, дърпаха по перваза. Проф. Балтов вече веднъж я привика и я „ смъмри“ за това че протестира и свободно изразява мнение, но името на болницата. Позиция няма, но привикване може да има пак.

И така сестрите напуснаха сградата на Народното събрание. Отвън, голяма тълпа от колежки не ги чакаше. А от студиото на БТВ обясниха :
„До тази ситуация ни доведе неглижирането, не отчаянието, не сме психически нестабилни. Не може една година да протестираме и никой да не може да ни реши проблемите“ – каза Мая Илиева.
Бойка Анастасова, отново обяви, че е действала така, защото се е чувствала застрашена. Мястото, на което бях защитена е пред камерите и погледите на колегите долу, уточни тя.
„Ние отидохме за диалог, не виждам какво сме нарушили като останахме извънредно в институцията Народно събрание. Очаквахме някой да дойде и да проведем диалог“.
Е, освен НСО, не дойде никой.

Магдалена Василева

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Георгиев · преди 1 години
  Политическо мероприятие! Като онова с тенджерите от 92-ра...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Един болен · преди 1 години
  Глупост
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Дора Димитроова · преди 1 години
  медицинските сестри са прави да отстояват своите права и искания. Те не политизират, както вие Марта твърдите, така че престанете Вие да политизирате техните искания!!~Вие работили ли сте като тях на няколко места, за да изхраните семейството си и дежурили ли сте по цяла нощ за дребни стотинки???!!!! А що се отнася до малобрийния брой на протетиращите, знаете ли че повечето от съсловието ги е страх, че ще загубят и малкото, което имат за изхранване на семейството си, ако се присъединят към протестиращите?? Така, че млъкнете и живейте вашия живот на богопомазани....
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 години
  Гордея се с тях!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Марта · преди 1 години
  Всички работещи хора в държавата имат нужда от увеличение на заплатите и право на достоен труд. Но не всички са се накичили по прозорците да правят демонстрации. НСО е на пряко подчинение на президента Румен Радев, а той определено е против държавата и не крие истеричното си желание да свали правителството, както и това, че не е президент на цялата нация, а само на своята партия. Тези сцени, подкрепени от НСО са именно такава провокативна пиеска, заради което не се приемат исканията на сестрите на сериозно. Никой не обръща внимание на техните искания, защото това не е професионален протест, а политически. Партията, която не може по никакъв друг начин да спечели, тя използва наболели теми, на които се връзват само 5 човека и няколко заблудени от това, че исканията са и техен проблем. Не, исканията не са за заплати, те са за партия БСП.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up