Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Медицински сестри са се барикадирали в Народното събрание

Мая Илиева, Бойка Анастасова и още три техни колежки са се окупирали в Народното събрание и казват, че няма да напуснат, докато не бъдат изпълнени условията им за подобряване условията на труд в здравеопазването. Две минимални работни заплати, защитена професия, която да гарантира статута и заплащането на медицинските специалисти, защото на този етап няма механизъм, който да гарантира това.  Медицинските сестри настояват и за 3лв. нощен труд.– това заяви Бойка Анастасова, пред Право и здраве. И допълни:


Държавата трябва да се намеси, след като сме изчезващ вид, това е начина, трябва да бъдем защитени.  
Тя припомни,  че от една година алармират, че необходимо да има добри условия на труд, за да може колегите да останат да работят в България, а тези, които са навън да се върнат да работят в родината си.
Г-жа Анастасова каза още, че заплатата и в болница "Пирогов" е увеличена последно през май миналата година, от 900лв. на 950лв.

Не навсякъде са постигнати исканите заплати, а там където има успехи не е благодарение на министъра и неговата точкова система, а на синдиката СБМС, който работи.  И да, има колеги в много по-малко натоварени лечебни заведения, които взимат заплати и повече нощен труд колкото колегите си в Пирогов.“ – сподели  г-жа Анастасова.
Припомняме, че протестите на медицинските сестри започнаха преди малко повече от година и продължиха през цялата 2019г.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up