Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Лекари и родители излизат на протест срещу строежа на новата детска болница

Родители, лекари и представители на неправителствени организации организират довечера от 18 часа пореден протест през здравното министерство.
Поводът е липсата на диалог и прозрачност при възлагането на строежа на Национална детска болница.
Протестът ще настоява за прекратяване на обществената поръчка на строителството на детска болница във вида, предвиден от здравното министерство.

В отворено писмо до институциите затова настояват близо 11 000 граждани и над 60 организации. В него се описва какво представляла сградата, която трябва да се превърне в модерна и функционираща детска болница:

- полуразрушен строеж, изоставен преди повече от 30 години и определен за премахване от Столичната община през 2011 г.;
- сграда, която противоречи на изискванията за земетръсна безопасност и на европейските стандарти за строителство;
- минимални или липсващи изисквания за аварийна безопасност, функционалност, енергийна ефективност и енергийна независимост, климатизация, инфраструктура, достъпност, оздравителна среда за пациентите;
- обединяване на уникални за страната ни детски клиники в пространства, които не позволяват родителите да останат до болните си деца по време на тяхното лечение;
- разход от над 90 млн. лв. от нашите данъци за болница, която е морално и физически остаряла и негодна още преди да бъде построена. Довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците.
Доктор Адил Каден обяснява причините за недоволството:
"Не е възможно да няма основни отделения, не може да няма лабораторен блок, не може да няма отделение по лъчетерапия, не може да няма травматология, детска психиатрия, алергология, имунология. Ние говорим затова, че трябва да се създаде една нова болница".

Поръчката за проектиране и строителство на Националната детска болница беше обявена в началото на юли, на обща стойност 95,4 млн. лева. Предвижда се да бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.
Поръчката е спечелена от обединението "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънал" АД)
Протестиращите искат:
- Отмяна на обществената поръчка за довършване на стария строеж;
- Международен архитектурен конкурс с професионално изготвено задание;
- Нова модерна, истинска национална детска болница.

 Източник: БНР

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up