Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Когато линейката е просто такси

Един от многото медицински случаи през миналата година, които завършиха с „по случая е назначена проверка“ е този на убитото в село Сотиря седемгодишно момиченце. Казусът там се завъртя около това дали лекарят се е качил правомерно при шофьора на линейката, вместо при пациентката си. За това сигнализира бабата на детето, която твърдеше следното:
„Той не се наведе, дори не си пусна чантата, да измери пулса, да ѝ сложи маска кислородна, да ѝ сложи система, нищо, нищо. Линейката, в която пътувах сама за болницата и исках помощ, виках, но никой, никой не се отзова, не знам дали са ме чували"


Лекарят, д-р Недко Димитров пък каза, че именно бабата му е пречела да прегледа детето.
„При това положение аз нито мога да продължа прегледа, понеже нямам достъп, тя врещи, крещи и го стиска... и при това положение аз нямам избор, по най-бързия начин трябва да го транспортирам до лечебно заведение, да го изведа оттам и казах: „Добре, тогава ще останеш с нас", казва д-р Недко Димитров. – И така, бабата се качва по свое настояване в линейката при момиченцето, а лекарят при шофьора, за да не я провокира „ да започне пак цирковете“.
По случая беше назначена вътрешна проверка, резултатите от която поискахме по ЗДОИ. От нея стават ясни някои новости. Едната е, че екип на спешна помощ освен с лекар е разполагал и с медицинска сестра, която също се е качила при шофьора. Имало е и полиция. От Обяснителните записки на лекарят, мед.сестра и шофьора са сходни. Описват една и съща ситуация и потвърждават първоначалните думи на д-р Димитров. И трите обяснителни записки завършват с едно и също изречение: „ През цялото време на транспорта наблюдавахме детето и поведението на бабата през прозорчето на медицинския отсек“
В обяснението на директора на ЦСМП Сливен се казва, че случаят е комплициран, особено предвид, че някои медии го изясняват от бабата, която е „изключително пристрастна, субективна и некомпетентна в преценката си....
Заключението от вътрешната проверка е, че нарушения няма. Екипът е действал спрямо стандартите за спешна помощ и изискванията на наредба 3 от 2017.
„ Д-р Димитров е взел правилно решение за надделяване на транспортния пред лечебния приоритет спрямо Стандартите за спешна медицина, раздел пет“
Ако вътрешната проверка беше оправдала д-р Димитров за действията му, предвид тежестта на случая, щеше да е една идея по-приемливо. С становището си, обаче комисията към ЦСМП Сливен на практика казва, че в стандартите на спешна медицинска помощ у нас допускат целият спешен екип да се вози при шофьора, докато транспортира умиращо дете и да го наблюдава през прозорчето. Обяснимо е единствено поведението на бабата, която може би също е имала нужда от медицинска помощ в онзи момент.
Какво всъщност се казва в стандартите за спешна помощ. Въпросния раздел пет, касае спешния първичен транспорт. Освен изисквания за състояние, което го налага са описани и действията, които трябва да предприеме медицинското лице:
.поддържане на сигурност на имобилизацията на спешния пациент
. поддържане на адекватен достъп до спешния пациент
. осигуряване на адекватен физиологичен мониторинг
. осъществяване на температурен контрол и физиологична стабилност на
спешния пациент;
. осъществяване на постоянна периодична оценка на съзнанието, дихателните пътища, дихателната и циркулаторната функция;
. поддържане на постоянна вътрешна (между членовете) и външна (на екипа) телекомуникация на мобилния спешен екип; при изпълнени критерии за това – отправяне на искане/предложение, за предоставяне на медицински контрол или искане/предложение за пресрещане/прихващане от мобилен екип с по-висока компетентност.
2.1.7.3. Спешен първичен транспорт се инициира в зависимост от тежестта на
спешното състояние, от наложената транспортна политика съобразно спазвания
диагностично-лечебен алгоритъм и от надделяването на транспортния или
лечебния приоритет при спешния пациент.
Надделяването на транспортния приоритет може да обясни до някъде защо не е проведен пълен преглед на място, но в никакъв случай не означава, че лекарят може да се вози при шофьора. Д-р Димитров и екипът ръководен от него не е успял да спазил нито едно от изискванията по-горе, надничайки през прозорчето на медицинския отсек, оправдавайки се с присъствието на бабата в линейката.
Агенция“ Медицински надзор“ не е извършила допълнителна проверка. По случая няма препоръки и коментари. Означава ли това, че при бъдещи аналогични случаи лекарят може да се вози при шофьора. ? Защото, ако е така лекар може изoбщо да не ходи. Така или иначе близките сами товарят болните на носилката, ако лекар няма да ги придружава вътре, може да ги гледа с видеовръзка вместо през прозорчето.
Почти куриозно е, че бабата, за която е установено, че е неадекватна, в истерия и шок, всъщност дирижира цялата ситуация. Тя не позволява преглед, сама се качва в линейката, отказва да слезе и понеже „врещи и крещи“ лекарят и сестрата предпочитат да не се качват при нея. Решенията ги взима бабата на детето и нито медицинския екип, нито полицията на място се намесват.
Една от основните причини за това е че липсват правила как точно да се действа в такива ситуации. Позволено ли е при тежки случаи близък да придружи болния или не. Пречи ли това на медицинския екип и трябва ли изобщо да се допуска нещо да му пречи в такива ситуации. Каква е ролята на полицията, трябва ли да се окаже медицинска помощ и на близкия, защото както си крещи може да припадне. На всички тези въпроси агенция „ Медицински надзор“ следваше да отговори като използва конкретния случай. Дори и без да се налагат наказания на медицинския екип, би трябвало да се дадат препоръки, да се изяснят грешките в ситуацията, за да се избегнат в бъдеще.
Такова нещо, обаче не се случи. Резултати не бяха оповестени публично, грешки не бяха открити. А от протокола за извършената вътрешна проверка става ясно само едно, вместо действията да следват стандартите, стандартите се нагаждат към действията и така проблемът временно се заглушава, до следващия истеричен крясък и после пак.

Ваксинирахте ли се?

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up