Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Стотици българи се изследват за донори за да спасят болно момиче

Стотици хора се изследваха донори на стволови клетки за да могат евентуално да помогнат на 23-годишно момиче, което се бори за живота си. Михаела е на 23 години и в навечерието на 2020г. разбира, че страда от левкемия. Болестта е агресивна и прогресира бързо, а единственият шанс на Михаела е трансплантация на периферни стволови клетки. За съжаление никой от всички 39 милиона потенциални донори по света, не е съвместим с нея.
Семейството започва кампания в която призовават хората да се изследват за донори на стволови клетки. Процедурата е безвредна, безболезнена и безплатна за дарителя. Състои от няколко етапа

Трябва да сте на възраст от 18 до 50г. Първо ви се взема кръвна проба за генетични изследвания. Резултатите излизат след около месец и се включват в международен списък за дарителство на стволови клетки. Не може да станете донор на определен човек. Ако някъде по света се появи съвместим с вас човек, който се нуждае от вашите периферни стволови клетки за да живее, ще ви се обадят и ще ви попитат искате ли все още да станете донор. Можете да откажете. Ако се съгласите ще ви бъде обяснена подробно по-нататъшната процедура. Ще бъдете прегледани и изследвани. След това ще поставят медикамент, с който да засилят отделянето на периферни стволови клетки в кръвта, отново ще ви вземат кръв, от която ще ги отделят, а останалата кръв ще ви бъде върната обратно. Това е всичко.
В България има около 2000 човека потенциални донори на стволови клетки, повечето роднини на пациенти. Вчера, в желанието си да помогнат на Михаела се включиха стотици нови. Макар, че няма гаранция, че те ще станат донори точно на нея, съвместимостта до известна степен е зависима от расовите белези. По-вероятно съвместим да се окаже българин. Кръв за изследванията са дадени в лаборатория Цибалаб в Перник, която е обработила пробите безплатно.
Всеки, който желае да се изследва трябва да отиде в клиниката по имунология в Александровска болница и да заяви желанието си или да се свърже с сдружение Лимфом , което осигуря възможност да поръчате безплатно в дома си тампон, с който да си вземете проба за изследване сами. Под ръководство и безплатно.

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up