Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Родители от Враца излизат на протест в защита на лекарка

Днес родители от Враца излизат на протест в защита на д-р Дора Вътковска, единствен педиатър пулмолог в цялата област, съобщи bTV. Лекарката е санкционирана от РЗОК и няма право в продължение на една година да сключи договор с фонда. По тази причина регионът остава без детски пулмолог и алтернативата пред родителите е или да си плащат, или да пътуват до София. В повечето случаи става въпрос за хронично боледуващи деца, някои от които с астма и редовното наблюдение от специалист за тях е изключително важно.

 Санкцията на д-р Вътковска е наложена за това, че е отчела, но не е извършила определена медицинска дейност. В началото на тази година Върховният административен съд е потвърдил, а лекарката коментира, че действително е регистрирала извършени прегледи на деца през почивни дни, когато е била в чужбина и това е доказани чрез Икономическа полиция, но реално прегледите са били направени.

Тя действията си с това,  че не е имала място в графика, който е представила пред Здравната каса за месеца и затова се е наложило да изпише прегледите в други дни.
Родители потвърдиха, че лекарката е направила прегледи на децата им и бяха единодушни, че за годините, през които тя се грижи за тях професионалното й отношение е безупречно и те й имат пълно доверие. По тази причина са организирали и онлайн петиция в защита на д-р Дора Вътковска, в която са събрани вече над 800 подписа.

„За втори път при този лекар се налага такава санкция. 2017 г. също й е прекратяван договорът за същото нарушение. В процеса на проверката се установиха данни, че към момента съответният лекар не е бил на територията на страната. Тоест констатираното нарушение е безспорно“, коментира казуса директорът на РЗОК – Враца Светозар Симеонов..

„През 2016 г. Здравната каса ме е санкционирала, но това са нарушения и постоянни глоби, които съм търпяла във времето. Това вече е кулминацията на наказанията“, каза д-р Вътковска. Тя е категорична, че става въпрос за лично отношение.

Според родителите  санкционирането на лекарката на практика е санкция за децата им. Освен онлайн петицията, те са подали и жалба до НЗОК, с молба да искайки да преразгледа случая и договорът на д-р Вътковска да бъде подновен, за да не се налага да плащат.

От НЗОК са отговорили, че на територията на Враца има достатъчно педиатри и осем лекари с такава специалност. Родителите обаче настояват именно д-р Дора Вътковска да лекува техните деца, защото е добър специалист и от години е доказала качествата си и подхода си към тях.

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up