Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Пациентски организации са против Национална аптечна карта и такса рецепта

Пациентски организации „Заедно с теб“ не сме съгласни със създаването на Национална аптечна карта, както и сме против заплащането на такса рецепта от пациентите.


Във връзка с обсъждането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина считаме, че предлагането на административно разположение на аптеките с Национална аптечна карта ще затрудни пациентите и свободния им избор на аптека. Очакваме държавата и общините да предложат работещи решения за осигуряване на аптеки за пациентите в неблагоприятните райони.
Пациентски организации „Заедно с теб“ не сме съгласни и с предложението за въвеждане на такса рецепта за пациентите с мотива, че в други европейски страни това е така, защото е факт, че в същите държави лекарствата са безплатни за всички пациенти и там таксата има по-скоро дисциплиниращ ефект.
Българските пациенти доплащат най-много за лечението си, таксата рецепта ще затрудни особено пациентите с хронични заболявания.
Очакваме от ръководството на Български фармацевтичен съюз да предложи работещи инициативи за добри фармацевтични практики, които да повишат доверието на пациентите към фармацевтите, както и тяхната осведоменост за по-добро и правилно лечение. – се казва в позицията на организацията

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up