Понеделник, Юни 17, 2019

tv watchИзвестно е, че воденето на заседнал начин на живот може да влоши здравето. Продължителното гледане на телевизия е един от белезите на заседналия живот, но колко време трябва да гледаме, за да повлияе това негативно на сърдечносъдовата система?
Предишни проучвания свързват заседналия начин на животс с редица неблагоприятни ефекти върху здравето - затлъстяване, диабет тип 2, рак, сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Учените предполагат, че седенето за дълги периоди може да увреди способността на организма да регулира кръвното налягане и да намали притока на кръв към мозъка.
Те също така твърдят, че това може да повлияе на метаболизма на кръвната захар и да увеличи оксидативния стрес, което се свързва със стареенето и болестите.

Нови изследвания показват, че намаляването на времето, което прекарваме в гледане на телевизия, намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Намалява се количеството плака, която се отлага в артериите с течение на времето.

Д-р Сотириос Цаламандрис, който е кардиолог в Първата кардиологична клиника в Националния и Каподистрийския университет в Атина, Гърция, ръководи новото проучване, което представи на 68-ата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология в Лос Анджелис.

Как гледането на телевизия влияе върху здравето на сърцето?
В първата част на проучването д-р Цаламандрис и колегите му са оценили различните маркери на сърдечно-съдовите заболявания и начина на живот на 2000 души на възраст 40-99 години от Гърция.
Участниците в проучването включват хора, които са били в риск от развитие на сърдечно заболяване или които вече са развили заболяване, както и здрави индивиди. Проследявани са различни маркери, като скоростта на кръвния ток на каротидни и бедрени артерии (което е белег за атеросклерозата) и дебелината на артериалните стени (което показва натрупване на плаки и риск от инсулт).

Въз основа на телевизионните навици на участниците, изследователите ги разделят на три групи:
Ниска – в която хората гледат телевизия 7 часа или по-малко седмично.
Умерена - в която хората гледат телевизия в продължение на 7-21 часа седмично
Висока - в която хората гледаха телевизия повече от 21 часа на седмица
Проучването установило, че хората във високата група имат почти двойно по-големи шансове за натрупване на плаки в артериите си в сравнение с тези в ниската група.

Също така, гледането на повече телевизия е свързано с по-висок риск от хипертония и диабет. Хората от тази група са с 68% по-вероятно да имат хипертония и 50% по-вероятно да имат диабет от тези, които гледат телевизия в продължение на 7 часа или под седмица.

Д-р Цаламандрис казва: "Нашите резултати подчертават важността на избягването на продължителни периоди на заседнало поведение."
"Тези открития предполагат ясно послание – натиснете бутона "изключване" на телевизора и станете от дивана. Дори дейности с нисък разход на енергия, като общуване с приятели или домашни дейности, могат да имат съществена полза за вашето здраве в сравнение с времето, прекарано в сядане и гледане на телевизия. "

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up